Időjárás

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Hankó Balázs: Vonzó egyetemek, sikeres fiatalok és erős nemzet a cél

Vonzó egyetemek, sikeres fiatalok és erős nemzet a cél – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter szerdán Sukorón, a 48. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) megnyitóján.

Hankó Balázs az EFOTT-ot fiatalos, lendületes fesztiválként jellemezte, majd jelezte, a kormány azért dolgozik, hogy vonzóvá, vonzóképessé tegye az egyetemeket.

Ehhez versenyképességre, identitásőrzésre és közösségépítésre van szükség – hangsúlyozta.

A tárcavezető rámutatott:

a magyar felsőoktatási intézmények egyre jobbak, már 12 van közülük a világ top öt százalékában, továbbá 2,1 százalékpontot javult a magyar innovációs képesség, amelynek alapjai az egyetemek.

A kulturális és innovációs miniszter az identitásőrzés kapcsán arról beszélt: az EFOTT-nak 48 éves történetével, és mindazzal, amit a kultúra, zene terén tesz, fontos szerepe van a magyar kultúrában.

A közösségépítés kapcsán pedig Hankó Balázs megjegyezte: csak az elmúlt tíz évben 867 ezres volt az egyetemisták közössége, és az EFOTT nem csak a mai mintegy 310 ezres egyetemista táborra, hanem a családokra, a korábbi egyetemistákra is gondol.

Sukoró, 2024. július 10. Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, L. Simon László író, költő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, Rácz Ervin, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese, Lucenko Viktória, az Auchan vezérigazgatója és Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató (b2-j) az EFOTT fesztivál hivatalos megnyitóján a Velencei-tó melletti Sukorón 2024. július 10-én. A fesztivált július 10-14. között rendezik a Fejér vármegyei településen. MTI/Vasvári Tamás

L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tizedik EFOTT megszakítás nélkül a Velencei-tónál, azaz otthonra talált a korábbi vándorfesztivál.

Kitért arra is, hogy elkészült a sukorói tópart kormányzat által támogatott fejlesztési terve, és arra bátorította a fesztiválozókat, hogy ismerjék meg a Velencei-tó kulturális és természeti kincseit is.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke hangsúlyozta, hogy az EFOTT a közösségek találkozásának helyszíne, majd később úgy fogalmazott:

a fesztivál ereje a hallgatóktól jön.

Rácz Ervin, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: házigazdaként intézményük jelmondatához – tehetség, siker, közösség – hűen szervezik programjaikat. Ezeket az innovatív szemlélet, a fenntarthatóság és a digitalizáció köré csoportosítják majd.

Lucenko Viktória, az Auchan vezérigazgatója arról tájékoztatott: 300 négyzetméteres üzletükben 400 terméket kínálnak a fesztiválozóknak.

Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón közölte: sok újítással készültek, amelyek abban segítenek, hogy a felsőoktatást a közösségépítés szemszögéből ismerjék meg a fesztiválozók. Mintegy négyszáz program várja a kilátogatókat napközben is a sporttól a kultúrán át számos területen – mondta.

A szerdán kezdődött és négy napon át tartó EFOTT-on fellép mások mellett T. Danny, a BSW, a Valmar, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Carson Coma, a Wellhello, Beton.Hofi, Krúbi, a Pogány induló, Manuel, Horváth Tamás, a Parno Graszt, a Follow The Flow, Byealex és a slepp, Majka, az Aurevoir, az Ivan & The Parazol, a Punnany Massif, a Honeybeast, Dzsúdló, Azahriah, a 4S Street, a Margaret Island, a 30Y, Korda György és Balázs Klári, az Irie Maffia, valamint a Bohemian Betyars.

Kiemelt kép: Sukoró, 2024. július 10. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter az EFOTT fesztivál hivatalos megnyitóján a Velencei-tó melletti Sukorón 2024. július 10-én. A fesztivált július 10-14. között rendezik a Fejér vármegyei településen. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ajánljuk még