Aktuális

A francia elnök nem fogadta el a miniszterelnök lemondását

Egyre melegebb lesz a következő napokban, szakértők is figyelmeztetnek a védekezéssel kapcsolatban

Életbe lépett az újabb, legmagasabb fokú hőségriasztás. Volt, ahol a 36 fokot is meghaladta a csúcshőmérséklet. A nagy melegben sokan a strandokon vagy a vízpartokon hűsítették magukat. A nagyobb pályaudvarokon pedig vizet osztottak az utasoknak. A következő napokban még melegebb lesz, a hőségriasztás péntekig van érvényben.

Megtelt strandolókkal a Balaton-part. A hétvége legforróbb napján sokan döntöttek úgy, hogy a vízparton hűsölnek.

Balatonfüreden az Eszterházy strandon csaknem 3000-en fürödtek.

Aki tehette, árnyékba vonult és gyakran frissítette fel magát a tó vizében. Itt például a kövön nem lehet állni, mert olyan forró a nap. a napnak hatalmas ereje van, de végre itt az igazi nyár. Tornáztak, úsztak és voltak, akik csak pihentek a gyulai strand medencéinek vizében.

Hűsítő, vizes programokkal készültek a gyerekeknek Győrben. Egyszerre játszhattak és hűsölhettek a kánikulában. A város főterén több felfújható medence és vízi játék várta őket, emellett a párakapuk alatt is felfrissülhettek.

Napközben 32 fok volt Zalaegerszegen, így a járókelőknek különösen jólesett a párakapu. Minden korosztály szívesen sétált el a hűsítő permet alatt.

„Eleve olyan helyre megyünk, ahol hűvös van és sapkát, meg lekenjük a gyerekeket, magunkat is”

– mondta az egyik járókelő.

Az országos tisztifőorvos a kánikula miatt vasárnaptól péntekig rendelt el harmadfokú hőségriasztást az ország teljes területére. A párakapuk mellett vízosztás és klimatizált helyek biztosítása is segíti az embereket. A MÁV a nagyobb vasútállomásokon és pályaudvarokon 10 és 17 óra között oszt vizet. Hétfőtől pedig a Volánbusz is bekapcsolódik vízosztásba. A vármegyeszékhelyeken várják frissítővel az utasokat.

40 fok van ebben a balatonszemesi sütödében. A kánikula miatt rendkívüli forróságban kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, ezért több pihenőidővel és műszakváltással segítik egymást.

„Korlátlan víz és üdítőital fogyasztás van a dolgozóinknak, mindenki bármikor, bármennyi folyadékot fogyaszthat, igyekszünk egy kis pihenőidőt is felváltva biztosítani mindenkinek”

– nyilatkozta Szentiványi-Gelencsér Adél.

Egyre több beteg érkezik a kánikula miatt kialakuló panaszokkal a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Klinikájára. Leginkább az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti a forróság. Szakemberek szerint ilyenkor a legfontosabb, hogy a veszélyeztetettek ne tartózkodjanak a napon és ügyeljenek a megfelelő folyadék fogyasztásra.

„Akkor is igyunk folyadékot és leginkább vizet, hogy ha nem érezzük magunkat szomjasnak, együnk magas folyadék tartalmú gyümölcsöket, figyeljünk oda a megfelelő sófogyasztásra is”

– mondta Várnai Réka, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika sürgősségi szakorvosa.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban tovább melegszik az idő. A hét második felében pedig akár 40 fokos forróság is lehet.

Kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még