Lényeges

Sulyok Tamás: A magyar olimpiai csapat tagjai számunkra hősök

Berobban a 40 fok – a hét közepén tovább fokozódik a kánikula

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben az egész országban. Ezt akkor rendelik el, ha az átlaghőmérséklet napokon át meghaladja a 27 fokot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a délutáni órákban a 40 fokot is megközelíti a csúcshőmérséklet, és éjszaka sem hűl 20 fok alá a levegő. A meteorológusok szerint a hét közepén tovább fokozódik a kánikula. A rekkenő meleg megviseli a szervezetet, fontos a rendszeres folyadékfogyasztás, a szakemberek szerint 2-3 liter vizet is érdemes meginni a forróságban – számolt be róla az M1 Híradója.

Akinek nincs klímája, az most vásárol, dömping van a kereskedőknél. Az M1 Híradójában bemutatott zalaegerszegi üzletben egy-egy ilyen forróságban nem telik el úgy nap, hogy a szakemberek ne szerelnének be készüléket. A vásárlók zöme a minőségi gépeket keresi.

(Fotó: Shutterstock)

„Ahogy kijönnek a melegebb napok, mindig jönnek azok a vásárlók, akik egy kicsit elfeledkeztek időben gondolkodni a klímavásárlásról és ilyenkor azért megnő a kereslet a klímák iránt” – mondta a szakember.

Napi két-három liter vizet is érdemes meginni a hőségben

A kép illusztráció. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Erre ösztönzik az utasokat Győrben. A vasútállomáson egész nap frissítőket osztanak. Olyannyira fogy a víz, hogy a hűtőt naponta többször is tölteni kell.

„Nagyon jó, hogy most már erre is figyelünk és tudok hidratálni, mert tényleg fárasztó ebben a melegben” – mondta egy utas.

Jelenleg harmadfokú hőségriasztás van érvényben, amit péntek éjfélig rendelt el a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Ezt olyankor vezetik be, amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

„Országszerte bőven harminc fok feletti hőmérséklet várható, sőt, a legforróbb napokon egyes helyeken – erre legnagyobb esély az Alföldön mutatkozik – akár a negyven fokot is elérheti a hőmérséklet csúcsértéke. Most a hét elején még egy-két fokkal alacsonyabb a levegő hőmérséklete, a hét második felében lesz az igazi forróság” – mondta Tóth Tamás meteorológus az M1 Híradójának.

Az előrejelzések szerint a hétvégén érkezhet egy hidegfront, amely átmeneti, néhány fokos enyhülést hozhat.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még