Időjárás

Jön a tartós kánikula! – térképen mutatjuk, mi várható

Jön a tartós kánikula! – térképen mutatjuk, mi várható

| Szerző: hirado.hu
Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben pénteken. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható.

Vasárnap napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel – írják a HungaroMet honlapján. 

(Fotó: HungaroMet)

Délutántól néhol zápor előfordulhat, az északnyugati határnál zivatar is lehet. Az általában déli, délnyugati irányú szél időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható, az északnyugati határ közelében kicsit hűvösebb lehet az idő.

(Fotó: HungaroMet)

 

Az esti kisebb záporos csapadékgócok lecsengenek, és éjjel nagyrészt derült vagy gyengén felhős ég várható csapadék nélkül. Hétfő hajnalban lehet kevés felhő az északnyugati tájak fölött, amelyből kisebb zápor előfordulhat.

(Fotó: HungaroMet)

A reggel északiasra forduló szelet északnyugaton élénk lökések kísérhetik. Hajnalban általában 16, 22 fok várható, de az északi völgyekben, illetve a homokhátságokon hűvösebb is lehet.

Magas középhőmérséklet:

Vasárnap az északnyugati országrész, valamint az Északi-középhegység térségének kivételével a napi középhőmérséklet elérheti, illetve meghaladhatja a 25 fokot. Az Alföld déli és középső részein viszont helyenként már a 27 fokot is elérheti, illetve kevéssel meg is haladhatja a 24 órás átlaghőmérséklet.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 7-től július 12-ig.

Mire figyeljünk hőségriadó idején? (hirado.hu grafika)

Zivatar:

Vasárnap az esti, késő esti órákban északnyugaton elsősorban a határ közelében egy-egy zivatar is előfordulhat viharos (60-75 km/h) szél kíséretében.

Ajánljuk még