Aktuális

Nagy Márton: Azonnali beavatkozásra van szükség a légiközlekedésben!

Tisztújítás, tagadás, feszültségek – így fest a hazai ellenzék néhány héttel a választások után

| Szerző: hirado.hu
A június 9-én tartott európai parlamenti és önkormányzati választás hurrikánként söpört végig a magyarországi ellenzéken. Számos pártban tisztújítást jelentettek be, mások pedig nem hajlandók vállalni a vereség következményeit.

A június 9-i választások jelentősen átrajzolták a magyar belpolitikai térképet. A Magyar Péter vezette Tisza Párt jelentős szeletet szakított ki az ellenzéket eddig támogató szavazói tömbből, és ez bizony megviselte a parlamentben ülő ellenzéki pártokat.

Gyurcsány: Nem Gyurcsány a hibás

A Tisza Párt felbukkanásáig legnagyobb ellenzéki erőnek számító Demokratikus Koalíciót sokan hibáztatják a katasztrofális eredményért. Maga a DK is a korábbi négy EP-mandátum helyett csupán kettőt tudott szerezni, azt is az MSZP-vel és a Párbeszéddel összefogva. A párt árnyékkormányát ugyan feloszlatták, de a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc nem hajlandó lemondással vállalni a felelősséget.

A választás óta a volt miniszterelnök számos alkalommal és több felületen magyarázta a bizonyítványt, de lényegi mondandója összefoglalható egy mondatban: Gyurcsány szerint nem Gyurcsány a hibás. Számos kritika érte a DK elnökét a baloldalról is, például a párt egyik alapító tagja, Leel-Őssy Gábor is lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

A Momentumban tapintható a feszültség

Míg a 2019-es EP-választáson meglepően jó eredményt ért el a Momentum, addig 2024-re bezuhant támogatottságuk egyetlen mandátum megszerzéséhez sem volt elég. A liberális párt Donáth Anna vezetésével hónapok óta építgette Gyurcsány-mentes brandjét, de a választók szemében láthatóan nem volt hiteles a pálfordulás, hiszen 2022-ben a DK-val közös listán indultak az országgyűlési választáson.

Donáth korábbi ígérete szerint lemondott az elnökségről a választási eredmény fényében, és kudarcként értékelte azt. Posztjára már bejelentkezett a Momentum vissza-visszatérő elnöke, Fekete-Győr András, de az országgyűlési képviselőként tevékenykedő Tompos Márton is pártelnök szeretne lenni. Sajtóértesülések szerint a kis párttá zsugorodott Momentumban komoly belső feszültség uralkodik.

Új elnök a Jobbik élén

A Jobbik – Konzervatívok számára is földindulást hozott június 9. Gyöngyösi Márton korábbi pártelnök és EP-képviselő egyik tisztségben sem újrázott, a párt pedig meg is tartotta a tisztújítást. Az országos politikában ismeretlennek számító Adorján Béla lett a befutó, őt elnökhelyettesként a párt korábbi főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman segít majd.

LMP – az egyszemélyes projekt

Az országosan nem túl nagy támogatottságnak örvendő LMP az európai parlamenti kampányban szinte láthatatlanul működött. A párt stratégiája láthatóan Budapest megszerzését célozta meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségével, és ezzel nagy kockázatot vállaltak. Vitézy végül nem tudta leváltani Karácsony Gergelyt, az LMP helyzete pedig egyre kínosabb, hiszen már az előző országgyűlési választás után csak a Gyurcsány vezette DK segítségével tudtak frakciót alakítani a parlamentben.

Az MSZP-ben ajtót mutattak

A baloldal egykor meghatározó erejeként működő MSZP lejtmenete láthatóan megállíthatatlan. A 2010 óta permanensen megújulást hirdető szocialisták immár 14 éve veszítik el támogatóikat, és a tőlük szakadárként távozó Gyurcsány Ferenc DK-ja már jóval erősebb, mint az elődpártjuk. A DK után az MSZP-t is számos bírálat érte a választási eredmény miatt, és a párt országos választmányi ülésén Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is lemondott társelnöki tisztségéről.

Párbeszéd – zuhanás nélkül

Míg a baloldali pártok támogatottsága láthatóan bezuhant, addig a Párbeszéd-Zöldek megtartotta 0 százalékos pozícióját. Az MSZP-vel gyakorlatilag összeforrt pártot elhagyta korábbi ismert arca, Tordai Bence, s bár tartottak tisztújítást, a vezetés változatlan maradt. A párt fennállása óta egyetlen értelmezhető politikai teljesítménye, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd tagja.

A Mi Hazánk jól vette az akadályt

A Jobbikból kiugrott politikusok által alapított Mi Hazánk az egyetlen parlamenti párt, amely győzelemként tudja eladni az EP-választás eredményét. A párt történetének első európai parlamenti választásán egy mandátumot tudtak megszerezni, ráadásul szavazatszámban is megközelítették a DK–MSZP–Párbeszéd triumvirátust.

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszédet mond a DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Mellette Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője (j2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Barkóczi Balázs, a DK szóvivője (j) (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még