Csengelén még várnak egy hetet a görögdinnyék betakarításával. „Két fajtát termelek, a szentinelt, azt nagyon imádják ezen a környéken, az görögdinnye. A sárgadinnyéből a donnatellót, az is nagyon zamatos édes” – mondta egy őstermelő.
A Békés vármegyei Pusztaottlakán a hőség ellenére is zajlik az érett görögdinnyék összegyűjtése. A helyiek láncot alkotva kezdték meg a betakarítási munkálatokat.
Magyarországon 2024-ben mintegy 3000 hektárnyi területen ültettek dinnyét a termelők.
Az idén a szokásosnál előbb kezdődött a dinnyeszezon, sokan viszont később várják a tökéletes zamatú „gyümölcsöket”.
„Most először és a jövőhéten jön, amit én szeretek, a teljesen zöld” – mondta Pálinkás Éva.
A fóliasátras termelésből származó áru már június közepe óta megjelent az árusoknál. A jelenleg elérhető árukészlet még kismennyiségű, hiszen
a hazai görögdinnye-termesztésnek csupán 3-4 százaléka folyik fóliasátor alatt.
„A korai fajták alagutas termesztésből valók, tehát fóliásak, még egy-két hét és követi a szabadföldi is” – magyarázta Kristóf Katalin őstermelő.
Kapcsolódó tartalom
Az egyik zalaegerszegi zöldség-gyümölcsösnél maga a kereskedő hívja fel a vevők figyelmét arra, mire érdemes odafigyelni a dinnye vásárlásakor.
„A kacsokra is lehet figyelni: ami még zöldebb az nagyon friss szedés, ami viszont már visszaszárad, az már régebbi típus lehet” – részletezte Horváth Veronika, a Horváth Gazda Kft. ügyvezetője.
Az időjárás az idén kedvezett a dinnyetermesztésnek,
napfényből és csapadékból is volt elég. Erről a dinnyeszövetség elnöke beszélt az M1-nek.
„A napokban is remek esőzések voltak. Az eső után is megfelelő hőmérséklet volt, fújt a szél, ki tudott szellőzni a lomb, így a gombabetegségek sem bántották a növényeket” – magyarázta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke, aki hozzátette, a dinnye hazai termőterülete évek óta nő, és a nagy áruházláncok is egyre nagyobb előnyben részesítik a magyar földön termő dinnyéket a külföldiekkel szemben.
Kiemelt kép forrása: MTI/Vajda János