Aktuális

A francia elnök nem fogadta el a miniszterelnök lemondását

Vitézy: Karácsony beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte úgy a független magyar bíróságokat, ahogy most ő teszi

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi – írta Vitézy Dávid szerdán a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely azon közlésére reagált, amely szerint a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, nem lesz megismételt választás, így ő marad Budapest főpolgármestere a következő öt évben is.

Vitézy Dávid – aki az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson – azt írta: „A Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom.”

Karácsony Gergely – aki a Párbeszéd – Zöldek–DK–MSZP jelöltjeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, amelyet végül a választás érvénytelen szavazatainak június 14-i ellenőrzése után 41 szavazattal nyert meg – június 17-én adta be a Kúriának a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérő indítványát.

A főpolgármester szerdai Facebook-bejegyzésében közölte: a Kúria helybenhagyta az NVB döntését, és a döntés értelmében a következő öt évben is ő lesz Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

Ezt követően Vitézy Dávid úgy reagált: a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben – írta.

Vitézy Dávid rendkívül aggasztónak tartja a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek.

Továbbá – mint folytatta – a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket, és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy éppúgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek. A politikus szerint eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével.

Karácsony Gergely nem megvédte a „Budapest köztársaságot, hanem nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város” – írta Vitézy Dávid.

Hozzátette: számára a főpolgármester mai vádaskodó, rágalmazó posztja is ezt bizonyítja. Egy ötéves ciklusát kezdő, újraválasztott, és közgyűlési többség híján a város fejlesztése érdekében a többi frakcióval az együttműködés lehetőségét kereső főpolgármester nem írna ilyeneket, mint ma Karácsony Gergely.

Magam részéről továbbra is Budapest fejlesztésében, a programom minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében vagyok érdekelt, és ennek szellemében fogok dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben” – fogalmazott a politikus. Vitézy Dávid hangsúlyozta: a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogja tekinteni Karácsony Gergelyt. „Ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak” – tette hozzá.

Vitézy Dávid megjegyezte azt is, Karácsony Gergely a lemondásával bármikor előállíthatja azt a helyzetet, hogy új főpolgármester-választás legyen, ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell.

Ajánljuk még