Aktuális

Ismét megkéseltek egy embert egy bevásárlóközpontban Finnországban

Fokozódik a hőség, életbe lépett a vörös kód: aki teheti, árnyékba vagy a vízpartra menekül

| Szerző: hirado.hu
Tovább fokozódik a hőség, akár 37 fok is lehet ma. Életbe lépett a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás. A szakemberek azt kérik, hogy mindenki igyon sok vizet, a legmelegebb órákban pedig aki teheti, húzódjon árnyékba. A nagyobb vonat- és buszállomásokon vizet osztanak az utasoknak. A nagy hőség miatt életbe lépett az úgynevezett vörös kód is, amely a szociális intézményeknek kötelezővé teszi a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Behűtött ásványvizet, naptejet és baseballsapkát is kaptak a munkások reggel Győrben. A városi hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai napi 10-12 órát a tűző napon dolgoznak, így elengedhetetlen számukra a megfelelő védelem.

„Most nagyon meleg van, de a kocsiban légkondi van, klíma van, tehát ott azért jobban kibírjuk” – mondta egy dolgozó.

A cégnél már egy héttel ezelőtt életbe léptek a dolgozókat védő intézkedéseket.

„Klimatizált helyiségeket alakítottunk ki a hulladékkezelő központban és összeségében mindent megteszünk annak érdekében, hogy a munkatársaink, illetve a dolgozóinknak a munkakörülményeit ebben a különleges hőségben és a lehető legjobb szinten tudjuk tartani. A figyelmünk kiterjed mindenre, a szemétgyűjtő járatok munkáját is folyamatosan figyeljük” – fogalmazott az ügyvezető.

A vasútállomásokon is ügyelnek az emberek biztonságára.

A harmadfokú hőségriasztás miatt mától vizet osztanak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon.

A nagy melegben a fedél nélkül élőket sem hagyják magukra. A pécsi Támasz Alapítványnál ilyenkor kiemelt figyelmet fordítanak az utcán élőkre, de a szállókon is segítenek a hajléktalanoknak, hogy elviselhetőbb legyen a meleg.

„Az intézményeinkben vannak árnyékos helyek és van lehetőség rá, hogy felfrissüljenek az emberek” – mondta Fonyó József, a Támasz Alapítvány Pécs integrált intézményvezetője hangsúlyozta.

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás mellett reggel 8-tól életbe lépett az úgynevezett vörös kód is,

amely valamennyi szociális intézménynek kötelezővé teszi a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kitért rá, hogy az eljárásrend a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalom számára is. Ha valaki az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül – kérte az államtitkár.

A hajléktalanellátó-rendszerben van hely, az országos kihasználtság 79, a budapesti 80 százalékos” – tette hozzá.

Ma az észak- és dél-alföldi vármegyékben, holnap a Dél-Alföldön, pénteken pedig a Dél-Dunántúlon is érvényben lesz a vörös kód. A szakemberek azt kérik, hogy ha valaki bajba került hajléktalant lát az utcán, jelezze a regionális diszpécserszolgálatoknak.

Ajánljuk még