Aktuális

Magyarország július elsején hétpontos programmal vág neki az uniós elnökségnek

Magyarország július elsején hétpontos programmal vág neki az uniós elnökségnek

| Szerző: hirado.hu
Magyarország markáns Európa-politikát folytat és víziónk tükröződni fog a magyar elnökség munkájában is – hangzott el Bóka János európai ügyekért felelős miniszter és Kovács Zoltán államtitkár közös tájékoztatóján.

Bóka János elmondta: 2024 második felében Magyarország rendkívüli helyzetben látja el az unió soros elnökségét. A háború, a globális versenytársaktól való leszakadás, a törékeny biztonsági helyzet, a migráció, a klímaváltozás és a demográfiai helyzet egész Európát kihívás elé állítják.

Hangsúlyozta: A magyar elnökségnek az újonnan felálló parlamenttel kell biztosítania az átmenet zavartalanságát. Hazánk 20 éve tagja az EU-nak és voltunk már soros elnökök, így tapasztalatunk is van. Magyarország markáns Európa-politikát folytat és víziónk tükröződni fog a magyar elnökség munkájában is.

Elnökségünk alatt mindenekelőtt Európa békéjét és biztonságát kell szavatolnunk. A magyar kormány 7 pontban foglalta össze a legfontosabb elnökségi célokat:

  1. Az EU versenyképességének és gazdasági növekedésének ösztönzésére új megállapodást fogadunk el.
  2. Támogatni fogjuk az európai védelmi ipar és innováció megerősítését, valamint a tagállami védelmi beszerzési együttműködést.
  3. A külső határok védelmére és a migrációt kiváltó okok kezelésére külső partnerségeket alakítunk ki.
  4. Kiegyensúlyozott és hiteles bővítési politikát folytatunk, külön figyelve a nyugat-balkáni térségre.
  5. Stratégiai vitát indítunk a kohéziós politika jövőjéről, ami már évtizedek óta sikeres a válságkezelésekben és a növekedés elősegítésében.
  6. Gazdaközpontú agrárpolitikát támogatunk, ami garantálja Európa élelmezés-biztonságát.
  7. A demográfiai kérdéseket minden formában és fórumon napirendre tűzzük.

Kiemelt kép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter előadást tart a Magyar Közgazdasági Társaság 20 éve az EU-ban címmel rendezett konferenciáján a budapesti Európa Pontban 2024. április 22-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még