Szépen érik a görögdinnye egy erdőteleki dinnyeföldön. A gyümölcsöt 3,5 hektáron termesztik ebben a gazdaságban. Itt egy jó évben 600–800 mázsa terem hektáronként. A legtöbb dinnye már 8-9 kilósra hízott. A sok eső után most a napos órákat várják hogy szépen beérjenek.
„Ha piros a dinnye, édes a dinnye és hát roppanós a dinnye, nálunk ez a minőség tehát ebből nem nagyon szeretünk engedni. Ezért hajlandóak vagyunk bármit megtenni, mert egyébként azért kell is sokat foglakozni a dinnyével” – mondta egy dinnyetermesztő.
Kapcsolódó tartalom
A sok gondoskodásnak meglett a gyümölcse a Híradóban bemutatott békéscsabai termőföldön is. Itt is ígéretesnek bizonyulnak a termesztő szerint a 6-7 kilós görögdinnyék. Ha jön a jó idő, jövő hét végén szüretelhetik a lédús gyümölcsöt.
A termőföldekről hamarosan a hazai paradicsom mellé a magyar görögdinnye is felkerül az áruházak polcaira.
Az egyik piacvezető kiskereskedelmi áruházláncnál úgy számolnak, hogy a termelők első szállítmányai jövő pénteken futhatnak be a raktárakba, júliustól pedig már külföldre is juthat belőlük.
„A terveink szerint ekkor indulnak el az első beszállítások, fokozatosan egyre több helyen és egyre nagyobb mennyiségben kerülnek majd ki az üzletekbe a magyar görög dinnyék. Július elsején pedig már minden áruházban kizárólag magyar dinnyét fognak tudni vásárolni a fogyasztók” – mondta Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.
Az agrártárca illetékese arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő években összesen 750 milliárd forintnyi pályázati keret áll majd nyitva a magyar gazdák előtt, ami javítani fogja a termelés hatékonyságát.
Kapcsolódó tartalom
„Reménykedünk abban, hogy az elkövetkezendő időszakban megnyíló források, ez a 750 milliárd forint, ami az élelmiszeriparra szól, az segítséget fog nyújtani a magyar termelőknek és a magyar élelmiszergyártóknak, hogy hatékonyabban, nagyobb mennyiségben tudjanak magyar élelmiszert termelni” – fogalmazott Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.
A kereskedők azt tapasztalják, hogy a magyar vevők a hagyományos fajták mellett a mag nélküli és a sárga bélű dinnyéket is keresik.