Aktuális

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök interjúját

Brüsszelben gigantikus bírságot szabtak ki Magyarországra, amiért nem engedjük be a migránsokat

Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bíróság ítéletére, amely nyolcvanmilliárd forint megfizetésére kötelezi hazánkat a menekültügyi szabályozás miatt. A bíróság arról is döntött, hogy ha Magyarország nem fizeti meg az összeget, akkor napi 400 millió forintos kényszerítő bírságot szabnak ki. Arra lehetett számítani, hogy az EP-választás után elmarasztalják az országot, az összeg azonban kiugróan magas.

Az Európai Bizottság hárommilliárd forintos bírságot javasolt, ebből lett 80 milliárd, a kényszerítő napi bírság pedig hatmillióról emelkedett 400 millió forintra. Orbán Viktor azt közölte: Magyarország továbbra is megvédi határait.

Évekkel ezelőtt tömegével érkeztek az illegális migránsok a déli határhoz. Magyarország kerítéssel és tranzitzónák létrehozásával reagált a migrációs válságra, 2020-ban azonban uniós bírósági ítélet született arról, hogy a tranzitzónák jogellenesek, mert a kormány nem tette lehetővé, hogy a menedékjogot kérők a jogorvoslati eljárás végéig hazánk területén maradjanak, emellett jogsértőnek nevezte a testület, hogy a tranzitzónákat csak Szerbia felé lehetett elhagyni.

Mindezt akkor úgy minősítették, hogy Magyarország őrizetben tartja a migránsokat.

Bár Magyarország azóta felszámolta a tranzitzónákat, az Európai Bizottság mégis pénzügyi szankciók kiszabását kérte az Európai Bíróságtól a magyar menekültügyi szabályozás miatt.

Az erről szóló ítéletet csütörtökön hirdették ki, amely szerint Magyarország megsértette a lojális együttműködés, valamint a felelősség és a szolidaritás tagállamok közötti elosztásának elvét. Nyolcvanmilliárd forint megfizetésére kötelezik Magyarországot, valamint úgynevezett kényszerítő bírságot is kiszabtak, ennek napi összege mostantól négyszázmillió forint. Az ítélet jogerős.

Az Európai Bizottság szóvivője azt közölte, hogy rövidesen felveszik a kapcsolatot a magyar kormánnyal az ítélet végrehajtásáról. Ujvári Balázs azt is részletezte, hogy a napi bírságot hogyan kell teljesíteni, amennyiben az szükségessé válik.

Amikor elküldjük a fizetési felszólítást, a tagállamnak 45 napja van a teljesítésre. Ha nem fizet, emlékeztetőt küldünk, ekkor 15 nap a határidő. Ha a tagállam ekkor sem fizet, elindítjuk a visszatartási eljárást. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországnak járó uniós kifizetésekből levonjuk a tartozás összegét” – közölte a bizottság szóvivője.

„Megvédjük Európát, ezek közben hátba lőnek bennünket”

Orbán Viktor miniszterelnök már május végén arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a bíróság el fogja marasztalni Magyarországot, az ítélethirdetéssel azonban megvárják az európai parlamenti választást. A kormányfő akkor úgy fogalmazott, megbírságolják Magyarországot, miközben védjük Európát, és több milliárd eurót költünk határvédelemre.

Vérlázító, hogy hogy jön ahhoz bárki, hogy megmondja a magyaroknak, hogy kit kell ide beengedni

– fogalmazott a kormányfő.

Felháborító és elfogadhatatlan – így reagált most az ítélethirdetésre közösségi oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök megerősítette, azért büntetik Magyarországot, mert nem engedünk be illegális migránsokat. Bejegyzését azzal zárta: „Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket!”

Felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan – ezt pedig már a Kormányinfón mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az ítélet ellentmond az uniós jognak és összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal.

Bünteti azokat az országokat, és különösen azt az országot, ami kezdettől fogva elutasítja a migrációt és védi a saját, illetve Európa külső határait. Ez az ítélet egy normális bíróságon soha nem születhetett volna meg” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely arra emlékeztetett, hogy a bíróság jelentősen emelt azokon az összegeken, amiket az Európai Bizottság javasolt. A bírság összege hárommilliárd forintról emelkedett nyolcvanmilliárd forintra, a napi késedelmi bírság pedig hatmillióról négyszázmillió forintra.

Ez a kommunista rémuralom és a Rákosi-rendszer azon ítéleteire emlékeztet, amikor csak börtönt vagy életfogytiglant kértek, idézőjelben, de halált szabott ki a bíró, tehát ez az ítélet teljesen szembemegy mindazzal, amit az európai jogról gondolunk, amit a magyar alkotmányról gondolunk, amit a külső határvédelemről gondolunk, és amit a migrációval szembeni hatékony fellépésről gondolunk” – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a kormány részletesen megvizsgálja az Európai Unió Bíróságának ítéletét, és ezután dönt a további lépésekről.

Ajánljuk még