Aktuális

Vitézy Dávid: Karácsony szerint addig kell új választást kiírni, ameddig nem ő nyer

Vitézy Dávid: Karácsony szerint addig kell új választást kiírni, ameddig nem ő nyer

| Szerző: hirado.hu
Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, miután Karácsony Gergely főpolgármester a választás újra kiírását követelte.

„A választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte. Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül” – kezdte posztját Vitézy Dávid.

Karácsony Gergellyel szemben én csökkenteni, nem pedig növelni szeretném a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amibe Budapest került.

Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért. Az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Félreértés ne essék: ezekért nem az áldozatos munkát végző szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai – folytatta.

Egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amiben sok múlik a jelöltek hozzáállásán. Minden egyes mondatnak súlya van. A kampányban és a választás óta mindvégig ennek a felelősségnek a tudatában jártam el, ezért törekedtem arra, hogy minden egyes állítást, amit a nyilvánosságban megfogalmaztam, tökéletesen alá tudjak támasztani.

Karácsony Gergely ennek az ellenkezőjét teszi, politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket,

ez pedig szerintem súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben. Nem szeretném ebben követni, és nem is fogom – zárta sorait.

Mint ismert, Karácsony Gergely csütörtökön új főpolgármester-választás kiírását kezdeményezte, szerinte az újraszámlálás aggályokat vet fel.
Szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elrendelte a főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatok újraszámolását az után, hogy ezt Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt kezdeményezte.
A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

Az NVB a 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását – az NVI közreműködésével – péntek reggel kezdi meg, és várhatóan aznap befejezi, a szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

A vasárnapi főpolgármester-választáson alig több mint 300 szavazattal nyert Karácsony Gergely főpolgármester Vitézy Dáviddal szemben, miközben közel 25 ezer érvénytelen szavazat volt.

Ajánljuk még