Aktuális

Magyar idegkutatók a világon elsőként tudták egyetlen szinapszis működését vizsgálni

Újabb szintugrás jön a digitális fizetéseknél Magyarországon

| Szerző: hirado.hu
Új elektronikus fizetési ökoszisztéma épül a 2020-ban elindult és azóta hibamentesen működő azonnali fizetési alapinfrastruktúrára. A hazai fejlesztésű, hazai szereplők által üzemeltetett, a várakozások szerint gyors, biztonságos, egyszerű és olcsó fizetési megoldások digitalizációs szintugrást eredményezhetnek a fizetésekben. Mindez támogatni fogja a pénzügyi szektor versenyképességét és a gazdasági növekedést, valamint Virág Barnabás MNB alelnök szerint hozzájárulhat az infláció csökkentéséhez is - írja a portfolio.hu.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a hazai pénzforgalmi rendszerek  a kritikus infrastruktúrák részét képezik, mint a vasúti és közút hálózat, vagy épp a telekommunikációs infrastruktúrák.  Hozzátette:

„ Magyarországon, ahogy a legtöbb európai országban is, az elektronikus fizetési műveletek túlnyomó többsége nemzetközi társaságok rendszerein keresztül bonyolódik le. Ezt a helyzetet gyökeresen megváltoztathatják az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások. ”

„Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésével egy kiemelkedően stabil és biztonságos új infrastruktúra jött létre hazánkban 2020-ban. A magyar lakossági és vállalati ügyfelek az elmúlt négy évben több, mint 600 millió átutalást bonyolítottak le, amelynek 96%-a 2 másodpercen belül megérkezett a címzetthez. Az adatok ezen túlmenően világosan jelzik, hogy nem csak a pénzforgalom sebessége, de a felhasználók viselkedése is megváltozott. A tranzakciók több, mint egyharmadát banki nyitvatartási időn kívül, azaz este vagy hétvégén indítják. Ezt a magasabb színvonalú szolgáltatást úgy kapta meg minden hazai banki ügyfél, hogy mindezért a bankja nem számíthat fel extra költségeket”

– vázolta fel az eredményeket Virág Barnabás.

Elmondta azt is, hogy 2024. szeptember 1-től érkezik újabb modernizáció lép életbe.

Ezután minden banki ügyfél képes lesz QR-kód beolvasással fizetni.

Egy boltban a pénztárgép, vagy a bankkártya elfogadó készülék monitorján meg fog jelenni egy QR-kód, amit a mobilunkkal leolvasva ki tudjuk fizetni a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást. Ugyanez a lehetőség természetesen működőképes lesz nem csak a fizikai térben, hanem az internetes áruházakban is. Mivel egy teljesen új fizetési ökoszisztéma létrejöttéről van szó, annak érdekében, hogy az ügyfelek az új szolgáltatásokat minden fizetési helyzetben egyértelműen tudják azonosítani, az MNB bevezet egy egységes márkát és logót is.

Az új fizetési módszer neve a qvik lesz. A kezdő „Q” betű utal a várhatóan legnagyobb teret elérő QR-kódon alapuló fizetési megoldásra, miközben javaslat az angol quick (gyorsan) szóból eredeztethető, mely utal a fizetés gyorsaságára. A banki fejlesztéseknek köszönhetően a fogyasztók ősztől kezdődően, fokozatosan, egyre több fizetési helyzetben találkoznak majd az új névvel és logóval, így számos tranzakciónál fognak qvikkelni.

Elemzések szerint, mivel a kártyás fizetés biztosítása drága a kereskedőknek, különösen a kis-közepes vállalkozásoknak, létre kellett hozni egy hazai elektronikus fizetési megoldást, ami alternatívája, illetve versenytársa is lehet a kártyás fizetésnek. A qvik hazai, biztonságos és árazásban is versenyképes lesz.

Ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, vagyis teljes mértékben ingyenesek a fogyasztók számára

Virág Barnabás felhívta a figyelmet arra is, hogy a qvik használata előnyös lehet a KKV méretű vállalkozásoknak, akik ma a legtöbbet fizetik az elektronikus elfogadói megoldásokért, hiszen rosszabb az alkupozíciójuk az elfogadást biztosító bankokkal szemben, mint a nagy multinacionális kereskedelmi láncoknak. Ezen felül az is nagy előny számukra, hogy míg a qvik alapú fizetések ellenértékét azonnal megkapják, addig például a kártyás fizetések ellenértékéhez jellemzően 1-2 nappal, de hétvégi vásárlásoknál, akár 4 nappal később juthatnak hozzá.

Kiemelt kép: illusztráció

Forrás: portfolio.hu

Ajánljuk még