Aktuális

Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát Budapesten

Magyar rendőrség: Menekültügyi eljárást indítottak az ukrán határon áthatolt teherautó utasai ügyében

A hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre – írta a magyar-ukrán határon áthatolt teherautó ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden.

Közleményükben emlékeztettek arra, a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek. A rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit – emelte ki a főkapitányság.

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy

Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra,

a magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt, a videókamerák rögzítették, ahogy a teherautó a dűlőútról a szántón át a határ felé halad.

Az autót később a magyar oldalon találták meg üresen, minden utasa elhagyta.

A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatta az ukrán határőrséget, emellett az ukrán határőrök több embert őrizetbe vettek, akiknek közük lehet a teherautón utazók illegális átszállításához – ismertette Andrij Demcsenko. A szóvivő hozzátette, hogy a magyar fél még nem adta át Ukrajnának az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat.

Ajánljuk még