Baleset

Frontális karambol történt hajnalban, az útszakaszt teljes szélességében lezárták

Több ellenzéki párt vezetője és elnöksége is belebukott a választási kudarcba, Gyurcsányék megszüntetik árnyékkormányukat

Több baloldali politikus is belebukott a vasárnapi választási kudarcba. Lemondott Donáth Anna a Momentum elnökségéről. Előrehozott tisztújítás lesz a törpepárttá zsugorodott Jobbikban, de Gyurcsány Ferencék is nagyot buktak. Dobrev Klára hétfőn be is jelentette, hogy árnyékkormánya kevesebb mint két év működés után megszűnik.

Nem volt hajlandó értékelni pártja teljesítményét vasárnap éjjel a Momentum egykori elnöke. Fekete-Győr Andrást az M1 riportere hiába kérdezte a Momentum minden eddiginél gyengébb eredményéről, a politikus másról beszélt. Az európai parlamenti választáson a baloldali pártok közül

a Momentum bukott a legnagyobbat: a párt 3,7 százalékos eredményével egyetlen képviselőt sem küldhet Brüsszelbe.

Az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – ezt írta közösségi oldalán a párt elnöke hétfőn.

Donáth Anna bejelentette, hogy miután elvesztette európai parlamenti helyét, a pártelnöki pozícióról is lemond.

Később Hajnal Miklós országgyűlési képviselő azt írta, hogy Donáth Annához hasonlóan a teljes elnökség lemond.

Donáth Annához hasonlóan a Jobbik elöksége is a közösségi oldalon jelentette be, hogy a választás eredménye miatt előrehozott tisztújítást írnak ki. A párt szinte megszűnt létezni: vasárnap a szavazatok egy százalékát szerezték meg az EP-választáson.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt eredménye is kevésnek bizonyult, a párt a Momentummal szinte azonos, 3,6 százaléknyi támogatást kapott. Vagyis, ahogy eddig, úgy ezután sem lesz képviselőjük az európai parlamentben.

Ahogy az LMP-nek sem. A párt társelnöke, egyben EP-listavezetője, Ungár Péter egyetlen mondattal foglalta össze azt, hogy európai parlamenti listájuk támogatottsága nem érte el az 1 százalékot:

„Az EP-választási eredményünket sikertelennek értékeljük” – mondta Ungár Péter.

Az európai választások eredményével a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, Dobrev Klára sem volt elégedett.

„Az eredmény csalódást keltő. Azt gondoltuk, hogy az a politika, amit képviselünk, az most több szavazót fog tudni meghódítani, több szavazót fog tudni meggyőzni” – közölte Dobrev Klára.

A vereség okát kereste Gyurcsány Ferenc is. „Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak, és hogy milyen következményei lesznek, erről nyilván sokat fogunk beszélni a következő napokban és hetekben” – fogalmazott Gyurcsány, akinek pártja támogatottsága az öt évvel ezelőttihez képest a felére csökkent.

A szavazatok 8,1 százalékával a Demokratikus Koalíció az eddigi négy helyett mindössze két mandátumot szerzett.

Gyurcsány Ferencék le is vonták a tanulságot, Dobrev Klára hétfő délután a közösségi oldalán bejelentette: megszüntetik a DK-s árnyékkormányt.

„Hová lettél baloldal?” – hétfő reggel ezzel a címmel jelent meg írás a baloldali Népszava hasábjain. Így fogalmaz a lap: „Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy bukásról beszélhetünk.”

Elsüllyedt az ellenzék salgótarjáni hajója – erről írt a balliberális 444. A baloldali pártok ugyanis nemcsak az európai parlamenti, hanem az önkormányzati választáson is rosszul szerepeltek több – eddig ellenzéki vezetésű – nagyvárosban.

Salgótarján mellett Miskolcon, Baján és Egerben is vereséget szenvedtek a kormánypártoktól.

Ellenzékváltó hangulatot mutat a baloldal bukása – mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en. Szikra Levente hangsúlyozta: leginkább a Momentum került mélypontra, amelynek erős üzenetet küldtek a választók azzal, hogy éppen az olimpia évében veszítették el az európai parlamenti helyeiket, de a magyar emberek a DK-t is megbüntették.

„A választópolgárok azt díjazták, illetve büntették, hogy ők öt éven keresztül folyamatosan Magyarország érdekei ellen dolgoztak az EP-ben, és erre még büszkék is voltak. Ez a Demokratikus Koalícióról is elmondható” – mondta Szikra Levente.

Az elemző hozzátette: a baloldal támogatottsága összességében is jelentősen csökkent, több párt esetében kérdéses, hogy egyáltalán fennmarad-e.

Ajánljuk még