Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

Összefoglaltuk a választás eredményeit – videó

A Fidesz-KDNP 11 mandátumot szerzett a lehetséges 21-ből az EP-választáson. Az eddigi adatok szerint a Tisza Párt 7, az MSZP-DK Párbeszéd-ZÖLDEK kettő, a Mi Hazánk pedig egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Az önkormányzati választáson is a legtöbb helyen a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek.

A fővárosban a kormánypártok az öt évvel ezelőtti eredményüket ismételték meg. Annyi változás történt, hogy míg az első kerületet a kormánypártok visszahódították és a fideszes Böröcz László lesz polgármester, addig a Hegyvidéken a fideszes jelölt ellenében Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje kapta a több szavazatot.

A fővárosi közgyűlés teljesen más képet fest, mint öt évvel ezelőtt a választás után. A Fidesz-KDNP-nek 10, a Tisza pártnak is 10, a Párbeszéd-ZÖLDEK–DK–MSZP-nek 7, a Kutyapártnak 3, a Vitézy Dávid és az LMP szövetségének szintén 3 képviselője lesz – hangzott el az M1 Híradójában.

A főpolgármester választásnál végig fej-fej melletti küzdelemben végül Karácsony Gergely kapott több szavazatot, mégpedig 324 darabbal. Vitézy Dávid viszont a kis különbség miatt és több mint

húszezer érvénytelennek minősített szavazat miatt a voksok újraszámolását kezdeményezi.

Nyolcadjára választották meg Szita Károlyt Kaposvár polgármesterének. A fideszes politikus 1994-ben kapott először bizalmat a választóktól és most 30 év múlva is ismét őrá bízták a megyei jogú város vezetését.

A kormánypártok a 25 vidéki nagyvárosból 15-ben nyerték meg a polgármester-választást.

Visszahódították Miskolcot és Egert, Baját Salgótarjánt, de elveszítették Nagykanizsát, Győrt és Szolnokot.

Még egyértelműbb a Fidesz-KDNP sikere a vármegyei közgyűlésekben. Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy most is valamennyi vármegyében a Fidesz-KDNP nyerte meg a választást.

A mostani választáson az önkormányzati képviselők mellett az Európai Parlament képviselőiről is szavazhattak a magyarok. Itt is a kormánypártok nyertek.

A leadott voksok 44,61 százalékát szerezték meg, így a Fidesz-KDNP-nek 11, a Tisza Pártnak 7, a DK-MSZP-Párbeszédnek 2, a Mi hazánknak 1 mandátuma lesz. A Momentum és a Jobbik egy helyet sem szerzett. A kormánypártok az EP-választáson

több mint kétmillió szavazatot kaptak.

A Fidesz-KDNP pártszövetség a rájuk leadott voksok alapján ismét kétharmados felhatalmazást kapott volna, ha most lettek volna az országgyűlési választások – derül ki a Nézőpont Intézet vizsgálatából.

Azt írták: több ellenzéki vezető is az előrehozott országgyűlési választásokat tette a vasárnapi európai parlamenti választások tétjévé. Dobrev Klára a Fidesz veresége esetén, míg Magyar Péter a Fidesz esetleges 40 százalék alatti eredménye kapcsán emlegette az előrehozott választások szükségességét. Az év eleji várakozásokhoz képest alul teljesítő Gyurcsány-koalíció, valamint az Európai Parlamentbe újoncként bejutó Tisza Párt és Mi Hazánk Mozgalom EP-eredménye

sem a kormányváltásra, sem pedig a kétharmados kormánypárti többség megbontására nem lenne elég.

Számításaik szerin a Fidesz-KDNP országos listáról 39, az egyéni választókerületekből pedig 96, összesen pedig 135 országgyűlési képviselői hellyel számolhatott volna, ha június 9-én országgyűlési választásokat tartottak volna. Ezzel a 2010 óta kormányzó Fidesz az összes mandátum háromnegyedét is megszerezhette volna. A legnagyobb ellenzéki frakciót Magyar Péter pártja alakíthatná 45 képviselővel, őt követné a jelenleg hárompárti Gyurcsány-koalíció 10 mandátummal, és a Mi Hazánk Mozgalom 8 hellyel – foglalta össze az M1.

Ajánljuk még