Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

Exkluzív interjút ad hétfő este az M1-nek Orbán Viktor

| Szerző: hirado.hu
Ma 18:40-kor az M1-en ad interjút Orbán Viktor miniszterelnök – derült ki a kormányfő Facebook-oldaláról.

 

„Kampány után munka van!” – fogalmazott a közösségi oldalán a miniszterelnök.

Mint ismert, Orbán Viktor a választások estéjén úgy fogalmazott: vasárnap két választást tartottak Magyarországon, és mindkettőt a Fidesz–KDNP nyerte.

Az európai parlamenti választásokon a pártlistákon a legtöbb voksot a kormánypártok kapták:

a több mint kétmillió szavazat és a közel 45 százalékos eredmény tizenegy mandátumot eredményezett a brüsszeli testületben.

A második a Tisza Párt lett (29,6 százalék, 7 mandátum), a harmadik az MSZP–DK–Párbeszéd közös listája (8,08 százalék, 2 mandátum). Rajtuk kívül még a Mi Hazánk szerzett egy mandátumot (6,74 százalék), a többi ellenzéki párt nem.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint, ha az EP-választások eredménye egy országgyűlési választásokon született volna, az ismét kormánypárti kétharmadot eredményezne.

Az önkormányzati választás vármegyei pártlistáin is jól szerepeltek a kormánypártok, közel 60 százalékot szereztek, a második a Mi Hazánk lett, a harmadik a DK.

Az ellenék rossz szereplésének máris megvannak a vezéráldozatai: már vasárnap este kilépett a Párbeszédből Tordai Bence társelnök és frakcióvezető. Hétfőn lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke és a párt teljes elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot az EP-ben.

Ide kattintva olvashatja a hirado.hu választási hírfolyamát.

Ajánljuk még