Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

Elbúcsúztatták Hammerl László olimpiai bajnok sportlövőt

A pilisszentkereszti temetőben elbúcsúztatták Hammerl László olimpiai bajnok sportlövőt, a Nemzet Sportolóját.

A bajnoktól az ötkarikás család nevében Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke búcsúzott. „Sportvezetőként, szövetségi kapitányként, itthon és külföldön az egyetemes sportot, a sportlövészetet és Magyarországot szolgálta” – idézte Deutsch Tamást a MOB honlapja.

A Nemzet Sportolóját példaképként méltatta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, szakmai életútjáról, a sportolóról, a sportvezetőről, a pedagógusról Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára beszélt. Pilisszentkereszt díszpolgárának búcsúztatásán a családtagok és tisztelők, barátok, sportvezetők mellett számos sportoló, bajnoktárs, Nemzet Sportolója részt vett.

Jelen volt többek közt Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, Vaskuti István, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok kenus, Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, olimpiai ezüstérmes vívó, Rejtő Ildikó, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, Jónyer István, a Nemzet Sportolója, világbajnok asztaliteniszező, Fábián László, a MOB olimpiai bajnok öttusázó főtitkára, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a MOB alelnöke, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, valamint Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. A fiatal sportlövő generációt többek közt Péni István és Pekler Zalán is képviselte.

Hammerl László 22 éves korában szerezte meg Tokióban olimpiai bajnoki címét a 60 lövéses fekvő versenyszámban, ugyanitt bronzérmes is lett a 3×40 lövéses összetett számban, négy évvel később Mexikóvárosban ezüstéremmel tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét.

Hammerl László – akit a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportlövők Szövetsége is saját halottjának tekint – hosszan tartó súlyos betegség után 82 éves korában, május 3-án hunyt el.

Kiemelt kép: Hammerl László az 1964-es tokiói olimpián nyert arany- és bronzérmeivel (Fotó: MTI/ Petrovits László)

Ajánljuk még