Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

ÁSZ: A sajtótermékeknek június 24-éig kell megküldeniük tájékoztatójukat a közzétett hirdetésekről

Az Állami Számvevőszék június 24-éig fogadja a sajtótermékek tájékoztatóit az önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választást megelőző kampányidőszakban közzétett politikai hirdetések adatairól.

Az ÁSZ hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a választási eljárásról szóló törvény szerint mindazon sajtótermékeknek, amelyek a választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé, a voksolást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kell az Állami Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. Az ÁSZ június 24-én 16 óráig fogadja a tájékoztatókat.

A tájékoztatásnak tartalmaznia kell, hogy

az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

Azt írták, az önkormányzati, illetve európai parlamenti választás előtti kampányidőszakra vonatkozó tájékoztatást elektronikus úton az onko_valasztas@asz.hu, illetve az ep_valasztas@asz.hu címre várja. Postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, személyesen pedig hivatali időben a Budapest, V. kerület, Apáczai Csere János utca 10. címen fogadják.

Az ÁSZ azt kérte, ha papíron küldik meg a tájékoztatót, a sajtótermékek a dokumentumon egyértelműen jelöljék meg, hogy az önkormányzati vagy az európai parlamenti szavazásra vonatkozik-e. Azt is kérték, a sajtótermékek fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tájékoztatókat választásonként, a megfelelő e-mail címre küldjék.

Az ÁSZ közölte azt is, hogy a kampányidőszakban közzétett politikai hirdetésekről szóló tájékoztatókat az adatok feldolgozását követően, sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon ellenőrzés és változtatás nélkül közzéteszik, azok tartalmáért, jogszabályi előírásoknak megfelelőségéért felelősséget nem vállalnak.

Ajánljuk még