Percről percre

Tovább vonul délre az árhullám, hétfőn Baján tetőzik a Duna | Mától újra megáll a metró a Batthyány téren – Kövesse az árvízi híreket a hirado.hu-n

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban – VIDEÓ

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be.

A párduc április 5-én a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra. Anyja azonban egyáltalán foglalkozott vele, nem szoptatta, sőt meg sem tisztította az újszülöttet. Három óra elteltével úgy látták, a kölyök élete veszélyben van, ezért közbe kell lépni. Bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését, az észak-kínai leopárd annyira ritka – a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, vadon is pár száz példány élhet –, hogy az újszülött kiemelése mellett döntöttek – tudatta Veprik Róbert igazgató.

Komoly kihívást jelentett a kölyök megfelelő táplálása, hiszen nem állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok az észak-kínai leopárdok neveléséről. A nagymacskák teje jelentősen eltér a házi macskákétól, lényegesen magasabb például a D-vitamin-tartalma. Végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki – közölte az igazgató.

A kis hím párduc, amely végül a Poldi nevet kapta, 700-750 grammos tömeggel született, két hónap elteltével pedig mintegy öt kilogrammot nyom. Még hosszú ideig szüleitől elkülönítve kell nevelni, de péntektől egy külön bemutatóban a vadaspark vendégei is láthatják. A gondozók a következő hetekben is foglalkoznak majd vele, bemennek hozzá játszani, de néhány hónap múlva igyekeznek összeszoktatni az anyjával, ez várhatóan azonban hosszú folyamat lesz – mondta Veprik Róbert.

Az észak-kínai párducot európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. A program vezetői a kölyök fél-, egyéves korában adnak majd ajánlást, hova kerüljön az állat.

Észak-kínai leopárd – melyet a szakemberek egy része egy alfajba sorol az amuri leopárddal (Panthera pardus orientalis) – az egyik legészakabbra élő párduc. Mérete nagyobb mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160 centiméter, tömege elérheti akár a 90 kilogrammot is. Szőrzete is jóval vastagabb mint a melegebb vidékeken honos alfajoké.

Szürkületkor aktív, napnyugta előtt indul vadászni, fő zsákmánya a különböző szarvasfélék, de elejti az őzeket, vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Sebessége eléri a 60 km/h-át, akár ötméteres távolságra vagy háromméteres magasságba is képes ugrani. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Az észak-kínai leopárdok két-három éves korukban válnak nemileg éretté. A párzási időszak tél végén van, a nőstények 90–105 napos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A kölykök másfél-két év után hagyják el anyjukat. Az alfajt az orvvadászat mellett a civilizáció terjedése, a zsákmányállatok fogyatkozása veszélyezteti.

Kiemelt kép forrása: Facebook/ Szegedi Vadaspark

Ajánljuk még