Rendkívüli

Lezuhant egy katonai repülőgép Törökországban, két pilóta meghalt

Kétkeréken Békés vármegyében: a tökéletes biciklis úti cél a Dél-Alföldön

| Szerző: Szmodics Dávid
Akár egy egész hetet is érdemes az Alföldön eltölteni, hiszen a rengeteg látnivaló mellett sportolni is lehet az ország egyik legszebb kerékpárútján. A békéscsabai bringautak a tekerés mellett a kerékpárosbarát szolgáltatókat is felsorakoztatják, és elmondható: profi vendéglátás vár a bringás turistákra.

Egy napos, de kissé szeles vasárnap reggel lapunk munkatársa elutazott az ország egyik délkeleti pontjára, ahol kipróbálta a békéscsabai bringautakat, és felfedezte az ott található kerékpárosbarát szolgáltatókat, vendéglátóhelyeket.

A Csabai Rendezvénypajta bringapontja

A hirado.hu újságírója emellett betekintést nyert a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség munkájába, és megismerkedett az országos kerékpárosbarát hálózattal és az ehhez kapcsolódó alkalmazással is.

A Kerékpárosbarát-alkalmazás használat közben

A másfél nap alatt pedig az is kiderült, a Kerékpárosbarát-alkalmazásban megtalálható minden, amire egy bringásnak szüksége lehet.

„Az Alföldön eddig is szinte mindenki bringával járt”

Hiszünk abban, hogy a kerékpározás és a turizmus egyre jobban össze tud fonódni. Látjuk ennek jeleit, és szívesen látnánk még több bringást az utakon. Különösképpen, hogy sok-sok bicikliút készült el az elmúlt években, és várhatóan még több fog. Az Alföldön eddig is szinte mindenki bringával járt, de miután tavaly a Wenckheim-kerékpárút lett az Év kerékpárútja, a kerékpáros turisták száma is megnövekedett a térségben” – mondta Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke, a békéscsabai önkormányzat környezetvédelemért és turizmusért felelős tanácsnoka, aki azt is elárulta, hogy további terveik vannak a kerékpáros turizmus fejlesztésére.

Kolbászból a kerítés, hófánk és mini Amszterdam?

A túrán részt vevő újságírók egy olyan wellness-szállodában kaptak szállást, ami a környéken a kerékpárosbarát szolgáltatásairól is híres.

A hotel az Év kerékparosbarát szolgáltatója lett tavaly, s mint ilyen, nagy gondot fordít a különböző kerékpárosbarát szolgáltatásokra is: úgy mint a biztonságos kerékpártárolás biztosítása, biciklimosási és kulacstöltési lehetőség, szervizcsomag biztosítása a vendégek számára vagy a kerékpáros vendégek informálása, kerékpáros információs csomagok biztosítása” – részletezte a kritériumokat Juhász Ildikó, a hotel marketingvezetője.

A következő kerékpárosbarát szolgáltató, a CsabaPark felé vettük az irányt, a csaknem húsz kilométeres úton a szembeszél ugyan nem könnyítette meg a tekerést, de a finom ebéd csakhamar elfeledtetett minden fáradságot. A CsabaPark gasztroturisztikai rendezvényközpont és a Csabai Kolbászfesztivál helyszíne. Itt található étterem a tradicionális csabai ételek széles kínálatával várja az ínyenceket. A játszótéren pedig különleges játékok várják a gyerekeket.

A CsabaPark játszótere

A bátor önkéntesek kipróbálták a hófánkcsúszdát, majd a csapat elindult és megnézte Munkácsy-emlékház kiállítását, az ott található bringapontot, hogy aztán továbbtekerjen a Csabai Rendezvénypajtához, azután a gyönyörű zöld belvárosba.

A Munkácsy-emlékház

Békéscsaba az egyik legzöldebb város, tele van fákkal, növényekkel, virágokkal. A helyiek pedig nagyon sokat bicikliznek. Az autósok itt nem állnak hadban a bringásokkal, mint a fővárosban. Csaba az a mi kis mini Amszterdamunk” – tette hozzá tréfásan a velünk tekerő  turisztikai vezető, Kotroczó Henrietta, a Tourinform Békéscsaba irodavezetője.

Kerékpáros barátságra fel!

A méltán híres Árpád Pálinkatanya pálinkái és ginkülönlegességei után újabb gasztroélmény következett.

Koccintás az Árpád Pálinkatanyán

A Frankó Tanya és Haluskaházban (mely szintén kerékpárosbarát szolgáltató), Bartolák Mária tulajdonos vezetésével, aki ismét a régió hatalmas vendégszeretetéről tett tanúbizonyságot, a tanya állatai, tyúkok, nyulak, kismalacok, kecskék és az elmaradhatatlan tanyasi macskák megtekintése és némi kézrátételes simogatása után a házi finomságok kóstolása következett.

Innen már csak késő este tért vissza a csapat a szállásra, hogy másnap újra nyeregbe pattanhasson. A reggeli után újabb kilométerek következtek hol az Élővíz-csatorna mentén, hol az erdőben vagy a pusztában, egyszóval a változatos tájakon vezető a 2023-as Év kerékpárútján a Wenckheim-kerékpárúton.

A Wenckheim családi romkastély körbetekerését követően, a tervezett program lezárásaként egy újabb finom ebéd következett a Veszely csárdában, mely a Kerékpárosbarát-alkalmazásban szintén megtalálható, mint szolgáltató, és ahol a hagyományőrzés stílusosan, „jóízűen” párosult a modern gasztronómiával.

A Széchenyi–Wenckheim-kastély romja

Ajánljuk még