Aktuális

Budapest rendezi az új atlétikai világversenyt 2026-ban

Négy díjat kapott Urbán András rendezése a legfontosabb szerbiai színházi fesztiválon

| Szerző: hirado.hu
Az Újvidéki Színház Történt egyszer Újvidéken című előadása Urbán András rendezésében négy díjat nyert Szerbia legnagyobb színházi fesztiválján, a Sterija Játékokon - közölte a teátrum vasárnap.

 A Történt egyszer Újvidéken című előadásban nyújtott alakításával Szalai Bence a fesztivál legjobb fiatal színészének járó elismerést érdemelte ki, Gergye Krisztián koreográfus színpadi mozgásért nyert díjat, László Judit lett a legjobb epizódszereplő és a társulaté lett a fesztivál különdíja.

A magyar nyelvű előadás az Újvidéki Színház fennállásának ötvenedik évfordulójára készült, és a korábbi évek, évtizedek előadásaiból merít, így egyszerre szól a társulatról, valamint annak történetéről és identitásáról is.

A 69. Sterija Játékokon hét előadás versengett a díjakért. A fesztivál fődíját a belgrádi Szerb Nemzeti Színház Apák és atyák (Ocevi i oci) című előadása nyerte el. Az előadást Veljko Micunovic rendezte Slobodan Selenic regénye alapján. A szöveg adaptációjáért Gyarmati Kata érdemelte ki a rendezvény legjobb dramaturgjának járó díjat. Ugyanez az előadás kapta meg a legjobb rendezés díját, illetve két színészi elismerést is.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Ajánljuk még