Fontos

Lavrov: Az F–16-sok átadása Kijevnek nukleáris jelzés lesz a NATO részéről

EP-választás 2024 – Ma este vitáznak a listavezetők az M1-en és a hirado.hu-n

| Szerző: hirado.hu
Ma este 8 órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját az M1 csatorna és a hirado.hu a Várkert Bazárból. A tizenegy listát állító szervezet vezetőjének vitáját Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálja majd.

Ide kattintva követheti a vitát:

Frissítés: a vita előtt a Várkert Bazár előtti téren tüntetők gyűltek össze Magyar Péter felhívására. Szintén ide hívta össze szimpatizánsait Dobrev Klára, a DK listavezetője is.

A Vita előtt Magyar Péter beszédet mondott. A színpadon arra kérte a DK politikusait és támogatóit, hogy tegyék le zászlóikat, és pártjellegű öltözékeiket. Később a rendőrséget is felszólította, hogy intézkedjenek. Ennek a DK politikusai nem tettek eleget, később az M1 operatőrét is felszólították, hogy ne készítsen róluk képet, és egy DK zászlót is a kamera elé emeltek.


Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban, amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad az élő adás helyszínén.

Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, öt hozzászólás formájában.

A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig egy percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet.

Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy kollégáink az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén:

 • Megoldás Mozgalom
 • LMP – Zöldek
 • DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek
 • Második Reformkor Párt
 • Mindenki Magyarországa
 • Momentum
 • Fidesz–KDNP
 • Jobbik
 • Tisztelet és Szabadság Párt
 • Magyar Kétfarkú Kutyapárt
 • Mi Hazánk
Az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjainak jóváhagyott mintái a Nemzeti Választási Bizottság ülésén 2024. május 9-én. Az egyik szavazólap a magyarországi, a másik a levélben szavazóknak készült (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A vita során négy különböző témában nyílik a jelölőszervezeteknek lehetőségük álláspontjuk kifejtésére. A témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vettük alapul. Az Eurobarometer kutatás többek között azt is vizsgálta, hogy az EU-s polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.

Az eredményeket figyelembe véve a közmédia vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témáiban ismertethetik programjukat a listát állító szervezetek, melyek a következők: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló).

Első megszólalási kör: minden egyes delegáltnak egy perc áll rendelkezésére, hogy bemutassa önmagát vagy jelölőszervezetét.

Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31 százalékkal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24 százalékkal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23-23 százalékkal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

A harmadik kör lefolytatását követően, a vita zárásaként valamennyi listavezető számára lehetőség nyílik 1-1 percben reflektálni a korábban elhangzottakra.

A vitavezető a vitát bezárja, ezt követően külön értékelést a vitavezetők nem tartanak.

A megszólaló amennyiben a rendelkezésére álló időt nem használja ki, azt nem viheti át a következő témára. Amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne, abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják.

Az élő adás helyszínén, a közvetítésben is jól látható órával jelzik a megszólalásra rendelkezésre álló időt. A vita ideje alatt biztosítva lesz, hogy minden megszólaló lássa a rendelkezésére álló időkeret.

A siket és nagyothalló nézők bekapcsolódását az adásba jeltolmács segíti.

Kiemelt kép: hirado.hu

Ajánljuk még