Időjárás

Fülledt meleg és zivatarok váltják egymást kedden

Fülledt meleg és zivatarok váltják egymást kedden

| Szerző: hirado.hu
Fülledt, meleg idő várható kedden, elszórtan záporokkal, zivatarokkal.

A felhős tiszántúli tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a fátyol- és gomolyfelhők mellett – írják a HungaroMet honlapján.

(Fotó: met.hu)

A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés,

ott számíthatunk több helyen is záporra, akár felhőszakadással is kísért zivatarra,

míg keletebbre kevesebb csapadékgóc várható. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet délutántól zivataroktól függetlenül is egyre több helyen erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken ennél kissé hűvösebb maradhat az idő.

Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet.

(Fotó: met.hu)

Estére többségében fátyol-, a Dunántúl nyugati, délnyugati részei, valamint a Duna-Tisza közi konvergenciában vastagabb felhők is lesznek felettünk. A záporok, zivatarok zömmel lecsengenek, hajnalban már csak kevés helyen lehet csapadék.

(Fotó: met.hu)

Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban már csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős, netán viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken ennél hidegebb is lehet.


A késő délelőtti, déli óráktól északnyugat, nyugat felől egy délkeletre helyeződő gyenge front hatására a Dunántúlon, annak is főként a nyugati felében elszórtan zivatarok is kialakulhatnak. A front és a zivatarok együttes hatására délután a Dunántúlon viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

(Fotó: met.hu)

A Dunántúl nyugati felében a zivatarokhoz előbb nyugaton, majd délnyugaton néhol felhőszakadás is társulhat.

(Fotó: met.hu)

Később, kedd (késő) délután, este az ország középső területein, továbbá kisebb valószínűséggel a keleti határszél közelében, délkeleten is van esély helyenként zivatarra (a nyugati megyékhez képest várhatóan kisebb számban).

Kiemelt kép: Virágzó mákföld Békés vármegyében, Csárdaszállás határában 2024. május 15-én. (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Ajánljuk még