Aktuális

Kis híján egy épületbe csapódott a repülő, bravúros kényszerleszállást hajtott végre az ausztrál pilóta

„A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet” – az egy éve elhunyt Suhajda Szilárdra emlékezik felesége

| Szerző: hirado.hu
Egy ország szorított Suhajda Szilárdért 2023 májusában, hogy első magyarként feljusson egyedül, teherhordók és pótlólagos oxigén használata nélkül a Föld legmagasabb hegycsúcsára, a 8848 méter magas Mount Everestre. A világszerte ritkaságszámba menő csúcstámadás azonban tragikus véget ért. A negyvenéves hegymászóval megszakadt a kapcsolat, a nyomát elveszítették, a mentőcsapatok napokig kutattak utána, de nem találták meg. Mivel a körülményeket figyelembe véve esélyt sem láttak rá, hogy életben találják, a keresést befejezték. A holtteste azóta sem került elő. A hegymászó felesége, Legindi Tímea írása.

Tavaly május végén a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten.

Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták.

A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába.

A hazai háttércsapat május 25-én este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és vélhetően magashegyi betegség jelei látszottak rajta. Szilárd nem kapcsolódott a rögzített kötélhez, és a mászóúttól valamivel távolabb feküdt. Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs felelőse (és egyben Szilárd felesége) a helyzetértékelést követően azonnal megkezdte a mentés szervezését, és az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Ezzel egy időben a nepáliak három kipihent és profi serpát indítottak el Szilárdért. A neves olasz hegymászó és helikopterpilóta, Simone Moro Katmanduból felszállt gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, és május 27-én hajnalban értek arra a helyre, ahol a bajba került magyar hegymászót utoljára látták.

A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet.

Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatt található Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik.

Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsa közelében, 2023. májusában (Fotó: Facebook/Suhajda Szilard)

Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeztek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, ezért reális célként tűzte ki pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját.

2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján elért 8795 méteres magassággal a magyarok közül Suhajda Szilárd jutott a legmagasabbra palack és serpák nélkül.

Az Everest oxigénpalack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény.

Az elmúlt 45 évben – amióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges – a statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint 2 százaléka történik oxigénpalack nélkül. Még szűkebb azoknak a mászóknak a köre, akik serpák segítségét sem vettek igénybe.

A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet. Az elmúlt napokban különösen sokat gondolkoztam azon, hogy az elmúlt egy év lassan vagy gyorsan telt el, de nem tudok egyértelműen az egyik vagy a másik mellett dönteni. Igyekeztünk rengeteg közös programot szervezni Somával, sokat sportolni, én pedig időközben lefutottam az első maratonomat. Több helyen – nyilvánosan és céges környezetben is – elkezdem előadásokat tartani Krízisben is erősödni címmel, Erdélyben pedig az expedíciózás háttérélményeiről meséltem.

Jó érzés tudni, hogy előadásaimmal erőt adhatok másoknak, és motiválhatom őket, illetve ezek az alkalmak számomra is segítik a gyászfeldolgozás folyamatát.

De ez nem azt jelenti, hogy nekem könnyű, mert egyáltalán nem az. Ám hiszem azt, hogy minden nehéz helyzet lehetőséget ad a fejlődésre, akármennyire is fájdalmas” – mondta Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége az évforduló kapcsán.

Kiemelt kép: Suhajda Szilárd hegymászó

Ajánljuk még