Fontos

Házkutatást tartott a NAV Karácsony embereinél

Orbán Viktor: Háború- és békepártiak birkóznak egymással Európában

| Szerző: hirado.hu
A választás után az európai miniszterelnökök hozzáállása a háborúhoz meg fog változni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban. A kormányfő beszélt a Robert Fico elleni merényletről, Magyar Péterről, a háború utáni rendezésről, illetve arról, hogy mi várhat Magyarországra az elkövetkező években.

Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott interjúban beszélt a Robert Fico szlovák kormányfő elleni támadásról. Mint fogalmazott, jelenleg nem tudjuk, hogy magányos elkövetőről van-e szó, csupán annyit, hogy egy háborúpárti emberről van szó. A titkosszolgálatok együttműködnek egy európai hálózatként, így a szlovák titkosszolgálat információit a magyarok is megkapják.

A kormányfő szerint nem indokolatlan elgondolkodni, hogy mit kell a magyaroknak és a politikusoknak tenni, ha egy szomszédos ország vezetője ellen merényletet követnek el. A politikusoknak dolguk, hogy az emberek között járjanak, ez járhat efféle kockázatokkal, százszázalékos biztonság nincs, ezért van szükség a különböző szolgálatokra vagy a Terrorelhárítási Központra.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a nyugati világban „birkózás” zajlik a háború- és a békepártiak között.

„Az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is”

– mutatott rá Orbán Viktor. A kormányfő szerint a vezetőknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez, és arra számít, hogy az új Európai Parlamentben több békepárti politikus lesz.

A háborús eszkaláció veszélyéről szólva elmondta, nemcsak európai, hanem amerikai folyamat is ez, hiszen novemberben új amerikai elnököt választanak, és sok múlik azon, hogy kit küldenek az amerikaiak a Fehér Házba.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az ukrán–orosz háború nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, hiszen Ukrajna mögött ott van a teljes Nyugat.

„Bár erősnek tűnik az a kifejezés, de van benne igazság, hogy ez egy proxyháború bizonyos szempontból. Itt a nyugatiak egy áttéten keresztül háborúznak az oroszokkal szemben”

– fogalmazott.

Orbán Viktor úgy látja, hogy Ukrajna és Oroszország között valamilyen érintkezésnek lennie kell. Ám e mögött valahol egy igazi tárgyalás is zajlik majd az oroszok meg az amerikaiak között, amely egyébként nem egyszerűen Oroszországról és Ukrajnáról szól, hanem az egész európai biztonsági rendszerről, és könnyen lehet, hogy meghatározza majd a következő húsz-harminc évünket – fejtette ki.

Az interjúban szóba került Magyar Péter is.

„A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele, és az is teljesen formális volt. Ha ő a »belső körökhöz« tartozott, akkor én nem” – fogalmazott a kormányfő, aki leszögezte, hogy nem szívesen mond senkiről sem személyes véleményt, de

„az biztos, hogy az kicsit szokatlan, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja, és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja”.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Varga Judit iránt személyes érzelmekkel és barátsággal bírnak a kormányoldalon, és ha egy ilyen emberen látják, hogy szenved vagy sanyargatják, az mindannyiuknak fáj.

Az interjú végén azt is megkérdezték Orbán Viktortól, hogy elégedett-e azzal, ahova az ország jutott 1998 óta, amióta először lett miniszterelnök.

„Jó pályán vagyunk, elég erősnek bizonyult ahhoz Magyarország, hogy a Covid és a háború után felálljon és újrainduljon”

– szögezte le a kormányfő.

„Látom az előttünk lévő két-három olyan évet, ami a kivételesen jó évek közé tartozik majd Magyarország történetében” – tette hozzá.

A miniszterelnök azzal zárta az interjút, hogy van egy terve, és az sikerülni fog.

A teljes interjút az alábbi videóban nézheti meg:

Ajánljuk még