Megrázó

Megöltek egy házaspárt Újpesten, a rendőrség a fiukat gyanúsítja

Klinikai szakpszichológus Kozák Danuta vallomása után: Az ilyen agresszív viselkedés megtorpedózza az ember önbecsülését és önértékelését

| Szerző: hirado.hu
„A bántalmazás minden formája ellen fel kell lépni, függetlenül az esettől” – fogalmazott Makai Gábor klinikai pszichológus a hirado.hu-nak. Lapunk azzal kapcsolatban kérdezte a szakértőt, hogy Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos súlyos vádakat fogalmazott meg Csipes Ferenccel szemben.

„A bántalmazás minden formája ellen fel kell lépni, függetlenül az esettől. A verbális bántalmazásnak személyiségromboló hatása van hosszú távon, legyen szó akár gyerekről, akár felnőttről” – fogalmazott Makai Gábor klinikai pszichológus a hirado.hu-nak.

Lapunk azzal kapcsolatban kérdezte a szakértőt, hogy Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos csütörtökön a Facebook-oldalán súlyos vádakat fogalmazott meg Csipes Ferenccel szemben, ami után a szakemberrel ellen fegyelmi eljárást indítottak, ezzel egyidejűleg ideiglenesen felfüggesztették az edzői tevékenység alól.

A 37 éves klasszis versenyző bejegyzésében azt írta, hogy „Csipes Ferenc erősen befolyásolt állapotban masszázs közben, amikor ő gyakorlatilag meztelen volt, verbálisan molesztálta és sértegette a legkülönfélébb módokon”. Kozák kiemelte, a szakember három hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát (Csipes Tamarát) is.

Makai Gábor szerint az ilyen agresszív viselkedés „megtorpedózza az ember önbecsülését és önértékelését”. A szakember általánosságban rámutatott, hogy az erőszak alkalmazása a célok elérésére a tehetetlen és frusztrált ember eszköze.

Kiállnak Kozák mellett

Közben a Mandiner arról írt, hogy nevelőedzője és egykori riválisa is kiáll Kozák Danuta mellett. Agócs Mihály sajnálatát fejezte ki, hogy ez megtörténhet, a kétgyermekes édesanya, Benedek Dalma szerint bátor és erős a 37 éves, hatszoros olimpiai bajnok klasszis kajakos.

„Sajnálom Dana, hogy ez megeshetett Veled! Tisztellek a kiállásodért, és remélem, az illetékesek megfelelően fel fognak lépni az ügyben! Szerintem minden jó érzésű ember melletted áll. Mi mindenképpen Veled vagyunk!” – írta Kozák bejegyzése alá a mesteredző.

A hétszerese világbajnok és tízszeres Európa-bajnok Benedek Dalma is tett egy kommentet a volt riválisa posztja alá. A magyar kajakozónő, aki 2012 óta szerb színekben versenyezett, de már visszavonult, támogatja Kozákot. „Kétgyermekes anyukaként és volt élsportolóként is köszönöm, hogy nem maradsz csendben. Bátor vagy! Erős vagy! Kívánom, hogy teljesüljön az álmod, és érmekkel térj haza Párizsból” – bátorította az olimpiai bajnok klasszist a 42 éves Benedek Dalma.

A magyar sportélet állócsillaga

Ahogy arról beszámoltunk, Kozák posztja után, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) jelezte, az 1988-ban négyesben olimpiai bajnok Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól.

„Kozák Danuta a magyar sportélet állócsillaga, a valaha élt legeredményesebb női sportoló Magyarországon, aki egy csodálatos pályafutás méltó lezárására készül a párizsi olimpián, amelyhez mi minden lehetséges támogatást megadunk számára. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség eddig is elsődlegesnek tekintette az olimpiai felkészülésben résztvevő versenyzők támogatását, és a továbbiakban is mindent elkövet annak érdekében, hogy sportolóink zavartalanul készülhessenek fel a közelgő olimpiai válogatóra, az Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára”  áll a szövetség közleményében.

Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója az M4 Sportnak azt mondta: annak érdekében, hogy az olimpiáig zökkenőmentes legyen a sportszakmai munka, Hüttner Csaba szövetségi kapitány részt vesz az edzéseken és koordinálja, felügyeli a szakmai munkát.

Kiemelt kép: Kozák Danuta (Fotó: MTI)

Ajánljuk még