Aktuális

Dunai hajóbaleset: bűnügyi felügyelet alá helyezték a szállodahajó kapitányát

Fákat csavart ki és villanyoszlopokat döntött az útra a forgószélszerű vihar Somodoron

Halálos áldozatot követelt az ítéletidő Szerbiában. A vajdasági Zomborban egy nő vesztette életét, miután az ítéletidőben kidőlt fa az autójára zuhant. A jégesővel kísért vihar az egész Vajdaságon végigsöpört. Kedd este Magyarországot is elérte az ítéletidő. Forgószélszerű vihar csapott le a Somogy vármegyei Somodorra. Az orkánerejű szél fákat, villanyoszlopokat döntött ki. Áram nélkül maradt több mint százharminc ingatlan. Szerdán is a károk elhárításán dolgoztak a szakemberek.

Óriási bonyodalmakat okozott a közlekedésben a kedd délutáni vihar a szerbiai Novi Pazarban. A város egyik utcáján az autók csak lépésben haladtak, az úton hatalmas kráter tátongott. Egy szakaszát mintha a föld nyelte volna el. Folyóként hömpölygött a víz az utcákon, több városrész áram nélkül maradt. A jégesővel kísért vihar szinte az egész Vajdaságon is végigsöpört. Zomborban a vihar halálos áldozatot is követelt. Egy nő vesztette életét, miután az ítéletidőben kidőlt fa az autójára zuhant.

A kialakult helyzet miatt Szerbiában összehívták a rendkívüli helyzetek stábját.

Kedd este Magyarországot is elérte az ítéletidő. Somodoron egy nem mindennapi forgószélszerű vihar söpört végig.

A Somogy vármegyei településre hatalmas robajjal és porfelhővel érkezett meg az égzengés.

A vihar amerre haladt, ott pár perc alatt szinte mindent letarolt, fákat döntött ki tövestől. Dominószerűen dőltek ki az útra a villanyoszlopok is. A nagy erejű szél több ingatlan tetőszerkezetét is megrongálta. Késő este 135 ingatlan maradt áram nélkül.

A helyieket megdöbbentették a történtek. A település polgármestere, Makrai Sándor azt mondta, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.

Somodoron még most is több lakóingatlanban nincs áram. Az áramszolgáltató gőzerővel dolgozik a helyreállításon, de ez helyenként akár több napig is eltarthat.

A zivatarlánc a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is gondokat okozott.

A villámlás és a heves zivatar miatt a földi kiszolgálás lelassult, a Berlinből és Stuttgartból Budapestre tartó gép nem tudott leszállni, emiatt más városokban landoltak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint: csaknem háromszáz esetben vonultak a tűzoltók országszerte a kedd esti vihar miatt. A legtöbb esetben fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb kár Fejér, Somogy vármegyében és Budapesten keletkezett.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még