Aktuális

Hármas karambol miatt leállították a 83-as út forgalmát

Újabb 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A legutóbbi, áprilisi kamatdöntő ülésen is 50 bázispontos monetáris enyhítésről döntött a testület, ez volt az egyetlen döntési opció, a tagok egyhangúlag támogatták a javaslatot.

Az ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy

a változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában.

Hozzátette, hogy áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. Június végére a 6,5-7 százalékos alapkamat elérését továbbra is reálisnak nevezte.

Alig változott a forint árfolyama az MNB keddi kamatcsökkentése után

Érdemben nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A kamatdöntés után 15 perccel az euró jegyzése 385,15 forintra csökkent a közvetlenül a döntést megelőző 385,23 forintról. A svájci frank 389,80 forintról 389,67 forintra, a dollár pedig 354,56 forintról 354,53 forintra gyengült.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még