Időjárás

Jön az ítéletidő! Mutatjuk, hol csap le a zivatar, a felhőszakadás és a jégeső

Dunai hajóbaleset: nem adják fel a keresést, de a túlélés esélye egyre kisebb

Bár nem adják fel a keresést, egyre kisebb az esélye, hogy túlélőket találnak a szombati, Verőcénél történt hajóbaleset után. Mára kiderült, hogy a motorcsónak nyolc utasából öten Sülysápról származnak. Mindannyian 18 és 40 év közöttiek voltak. Úgy tudni, hogy egy a Dunakanyarban rendezett fesztiválról tartottak egy másik buliba, amikor összeütköztek a szállodahajóval. A hajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával kihallgatták és őrizetbe vették – közölte az M1.

A levegőben, a szárazföldön és a vízen is nagy erőkkel keresték a motorcsónak öt eltűnt utasát a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai hétfőn Verőce térségében. A kutatásban a baleset első pillanatától segít a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat is – tette hozzá az M1.

A tapasztalt expedíció tagjai több speciális eszközt is bevetnek. Köztük egy hőkamerás drónnal és egy speciális kutató-mentő hajóval vizsgálják át a Duna teljes keresztmetszetét. A Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője, Balázs László a kutatás helyszínén beszélt arról az M1-nek, hogy

bár nem adják fel a keresést, a túlélés esélye mára már minimálisra csökkent.

„Addig ameddig nincsen meg mindenki, aki ebben a balesetben részt vett, addig mindenki bízik, de a realitás talaján maradva azért most már kimondhatjuk azt, hogy a túlélésnek az esélye az minimális, hiszen ahogy az idő múlik, egyre kevesebb esély van erre” – mondta Balázs László.

Nemcsak a baleset helyszínén, a Duna délre eső szakaszain is nagy erőkkel folytatódott a keresés. Távcsővel pásztázták a vizet és a part mentét a rendőrség munkatársai. A szakemberek munkáját nagy mértékben nehezíti a folyó magas vízállása, és erős sodrása, a bedőlt fák miatt a partmenti szakaszt szinte méterről-méterre tüzetesen át kell vizsgálni.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társszervekkel közösen a mai napon huszonnégy hajóval összesen és közel hetven fővel földön, vízen és levegőből egyaránt folytatja a keresést”

fogalmazott Csécsi Soma a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A halálos kimenetelű hajóbaleset szombaton késő este történt a Dunán. Egy motorcsónak ütközött össze egy szállodahajóval. A hatóságokat 23 óra után riasztották azzal, hogy Verőce közelében egy vérző fejű, olaszul beszélő férfit találtak. A baleset után ő ki tudott úszni a partra, ahol egy autóstól kért segítséget.

A kishajó fedélzetén összesen nyolcan utaztak. Közülük két fiatalt nem sokkal a baleset után holtan találtak. Öt embert, három férfit és két nőt jelenleg is keresnek.

A verőcei hajóbalesetben eddig megtalált két elhunyt fiatal családjának közösségi oldalán nyilvánított részvétet Sülysáp polgármestere. Azt írta: a verőcei hajóbaleset áldozatai között a híradások szerint sülysápi fiatalok is vannak. „A hír sajnos igaz, megerősítette egy közös barátunk” – tette hozzá.

A település vezetőjét hétfőn telefonon érte utol az M1. Horinka Lászlót lesújtották a történtek.

„A nyolc emberből öt sülysápi és az öt sülysápi közül kettő már biztosan az elhunytak között van, hiszen őket már megtalálták a tegnapi napon. És három sülysápi személyt, valamint két nem sülysápi személyt még mindig keresnek tudomásom szerint. Tehát az öt eltűnt személy között három sülysápi van” – ismertette a polgármester.

Sajtóinformációk szerint a motorcsónakban tartózkodó 18 és 40 év közötti fiatalok egy a Dunakanyarban rendezett fesztiválról tartottak egy másik buliba. Nem sokkal ezután történt Verőcénél a tragikus ütközés.

A rendőrség nyomoz, hogy kiderítse, ki volt a hibás a balesetben. A BRFK nyomozói a szállodahajó kapitányát több ember halálát eredményező segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették.

Kiemelt kép: a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat keresőhajója a Dunán (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még