Gyász

Elhunyt Varga Szilvia, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratórium tagja

Nem vette észre a szállodahajó kapitánya, hogy „idegen tárgynak” ütközött a Dunán – öt embert továbbra is keresnek

Súlyos hajóbaleset történt szombat éjszaka a Dunán. Verőcénél összeütközött egy szállodahajó egy kisebb motorossal, amelynek utasai a vízbe estek. A kishajóban nyolcan voltak, közülük ketten meghaltak, öten eltűntek, őket azóta is nagy erőkkel keresik. A balesetnek egy túlélője van csak biztosan, őt kórházba szállították. Az Ausztriába tartó szállodahajót a rendőrök Komáromnál megállították.

Nagy erőkkel kutattak vasárnap délelőtt a katasztrófavédelem munkatársai Verőcénél. Tucatnyi kishajóval, három drónnal és csaknem 90 emberrel a parton, a vízben, valamint a levegőből is keresték az eltűnteket. Igyekeztek a teljes érintett szakaszt minél alaposabban átvizsgálni.

A halálos hajóbaleset szombaton késő este történt a Dunán, egy motorcsónak ütközött össze egy szállodahajóval. A hatóságokat 23 óra után azzal riasztották, hogy

Verőce közelében egy vérző fejű, olaszul beszélő férfit találtak. A baleset után ő ki tudott úszni a partra, ahol egy autóstól kért segítséget.

Bár nehezen kommunikált, de az kiderült, hogy hajóbaleset történt.

„A mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a rendőrség elindult a helyszínre és nagy erőkkel elkezdtek kutatni az esetleges túlélők után, ugyanis a férfi azt elmondta, hogy többen utaztak ebben a csónakban, egészen pontosan nyolcan” – számolt be a közmédia tudósítója a helyszínről.

Rendőrök helyszínelnek a sérült Heidelberg szállodahajónál 2024. május 19-én a Dunán, Komáromnál. Május 18-án éjjel Verőcénél egy motorcsónak szállodahajóval ütközött. A kisgéphajóban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A keresést a rendőrök a katasztrófavédelemmel és a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársaival közösen kezdték el. Az este közzétett felvételeken átszik, ahogy a hajójuk éjszaka egy mentőmellény mellett is elhaladt. Közben a keresésbe hőkamerás drónokat is bevontak.

Nem sokkal később egy férfi holttestét találták meg a Duna-parton, majd órákkal később egy női holttestre is rábukkantak a Megyeri hídnál.

A rendőrök ugyanitt megtalálták a sérült motorost is. És azt is megállapították, hogy egy szállodahajóval ütközhetett össze. Ezt a szállodahajót Komáromnál állítottak meg, az oldalan pedig sérüléseket találtak.

A nyolc utas közül ötöt – három férfit és két nőt – egész nap keresték a hatóságok. Napközben a Kopaszi-gát közelében is kutattak a szakemberek, akiknek a dolgát a viszonylag magas vízállás is nehezíti.

Közben a verőceiek is bekapcsolódtak a munkába.

„Van egy Verőcei Hajózásért Egyesület, ők jelen pillanatban is több hajóegységgel kint vannak, keresni az eltűnteket”

– mondta Grauszmann György, a település polgármestere.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az M1-nek azt mondta: mindaddig folytatódik a keresés, amíg nem lesz eredménye.

„Mindehhez kapcsolódóan a szárazföldön is, akár eltűnt személyek keresésére alkalmas mentőkutyák bevetése történt meg, illetve vasárnap délelőtt tizenhárom kishajóval, illetve három drónnal a Duna Pest vármegyei szakaszán illetve már a lejjebbi területeken is a kutatás-keresés elindult – számolt be a Dóka Imre, az OKF helyettes szóvivője.

A túlélő férfit fej- és kulcscsontsérüléssel szállították kórházba. Az Országos Mentőszolgálat azt közölte, a férfin sebek és zúzódások is voltak.

„A férfi eszméleténél volt, fejsérülést kulcscsont sérülést, és testszerte zúzódásokat szenvedett, helyszíni állapot-stabilizálás után szállítottuk a sürgősségi osztályra” – mondta Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója.

Rendőrök egy sérült szállodahajónál 2024. május 19-én Komáromnál, amelyet a rendőrök állítottak meg. Május 18-án éjjel Verőcénél egy motorcsónak szállodahajóval ütközött. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A Heidelberg nevű svájci szállodahajó Németországba tartott, jelenleg Komáromnál vesztegel. Összesen 110 utast képes szállítani, úgy tudni, a balesetkor is ennyien utaztak rajta. Az utasokat a rendőrség napközben kihallgatta, addig senki sem hagyhatta el a hajót.

A balesetben részt vevő másik járművet, a kis motoros hajót közben az újpesti kikötőbe vontatták.  A maradványait a rendőrség szakértők bevonásával kezdte vizsgálni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított az ügyben.

Az M1 Híradó úgy tudja, a kishajón hét magyar és egy olasz állampolgár utazott. A Heidelberg kapitánya sajtóhírek szerint egy felvidéki magyar férfi, akinek 35 éves dunai hajózási tapasztalata van. Úgy tudni, a szállodahajó kapitánya nem vette észre az ütközést, a baleset után még két órán át haladt a hajó a Dunán felfelé.

Kiemelt kép: 

Ajánljuk még