Rendkívüli

A parton, a vízen és a levegőből is kutatnak a verőcei hajóbaleset eltűnt utasai után

A balesetet okozó hajó kapitányát elítélték, de a hozzátartozók fájdalmát ez nem enyhíti – öt éve történt a Hableány-katasztrófa

| Szerző: hirado.hu
Súlyos hajóbaleset történt szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, amikor egy motorcsónak feltehetően turistahajóval ütközött. A balesetben ketten meghaltak, öt embert még keresnek – közölte a BRFK. Néhány nap híján öt évvel ezelőtt történt Magyarország történetének eddigi legsúlyosabb hajóbalesete, amikor a Hableány sétahajó a Viking Sygin szállodahajóval ütközött éjszaka, rossz időben a Duna budapesti szakaszán. A szállodahajó ukrán kapitányát első fokon öt év, hat hónap fogházra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a halálos áldozatok családjai számára pedig közel kétmilliárd forintos sérelemdíjat ítéltek meg.

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező, vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Jurij Csaplinszkijt, a Viking Sigyn kapitányát. Az első fokú ítéletet a bíróság 2023. szeptember 26-án hirdette ki, amei ellen azonban a kapitány védői fellebbeztek.

Idén február 28-án a Fővárosi Törvényszék arra kötelezte a Viking Sygin tulajdonosát, a norvég Viking River Cruises AG-t, valamint a hajót a Dunán üzemeltető Panoráma Deck Kft.-t, hogy összesen 1,827 millió forint sérelemdíjat fizessenek meg a huszonhét dél-koreai áldozat családjának.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval.

Résztvevők a Hableány sétahajó 2019-ben történt tragédiájának évfordulóján, az üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartásán a Dunán, a Margit híd közelében 2020. május 29-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Hableány fedélzetén 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni a Dunából, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Viking Sigyn ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. A segítségnyújtás elmulasztását végül nem állapította meg a bíróság.

A szombat éjszaka Verőcénél történt baleset ügyében – melyben egy motorcsónak ütközött a svájci Heidelberg turistahajóval – a BRFK a vízi közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja büntetőeljárást indított. A motorcsónakon nyolc felnőtt tartózkodott, akik közül ötöt – három férfit és két nőt – jelenleg is nagy erőkkel keresnek.

Kiemelt kép: Résztvevők a Hableány sétahajó 2019-ben történt tragédiájának évfordulóján, az üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartásán a Dunán, a Margit híd közelében 2020. május 29-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még