Aktuális

Itt nézheti vissza a csíksomlyói pünkösdi szentmisét

Szerelmi történetről szóló kreatív dokumentumfilm debütál a Dunán

Május 26-án este mutatja be az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című új magyar filmet a Duna. A kreatív dokumentumfilm egy megtörtént esetet dolgoz fel, amely egy szerelmespárról szól, akiket 1968-ban a történelem elválaszott egymástól.

A Nagy Anikó Mária és Lukácsy György által rendezett alkotás Tóth Miklós Lovag és Fitos című dokumentumregénye alapján készült. A három éve kezdődött munkálatok során egyszerre zajlott a forgatás és a kutatómunka. A szokatlan formátum egy olyan kreatív dokumentumfilmet eredményezett, amelyet leginkább a szerelmesfilm műfajával lehet leírni – olvasható az alkotók MTI-hez eljuttatott közleményében. A forgatások három éve az Alagi Tréningközpontban kezdődtek, ahol 1968-ban Tóth Miklós műegyetemi hallgatóként vállalt munkát a lovardában, és ahol megismerkedett Alexandra Parmenterrel, a brit követség gépírónőjével. Az ismeretségből szerelem lett, amelyet azonban a történelem kettészakított, kapcsolatuk egy fordulatos és titkokkal terhelt történetté vált.

A két idősíkon játszódó alkotásban az immár 76 éves Tóth Miklóssal erednek a fél évszázaddal ezelőtti rejtély nyomába és figyelik, ahogy a szálak napjainkig húzódnak – írták a közleményben, amely szerint a történelmi oknyomozásban a produkció legfontosabb partnere Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója volt, de a történet sajátosságai miatt a nyomok Magyarország határain túlra vezették az alkotókat.

A film főbb szerepeiben Mészáros Martin, Barta Ágnes, Nagy Mari, Gyöngyösi Zoltán, Zoltán Áron, Horkay Barnabás, Kaszás Mihály és Rajkai Zoltán látható.

A producer Janovics Zoltán és Novák Tamás, az operatőr Kőrösi András, Antal-Demes Szabolcs, Tóth Levente és Csíkszentmihályi Ajnácska, a vágó Bartos Bence volt. A film zenéje Alpár Balázs munkája.

A filmet – amelynek létrejöttét a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatta – május 26-án 21 órakor mutatja be a Duna, de nagyvásznon a MOZ.GO fesztiválon is látható lesz a veszprémi Fotonban június 14-én este fél kilenckor. A vetítés után a film betétdalainak énekese, Koszorús Krisztina „Koszika” jazzénekes ad koncertet – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció (Grafika: hirado.hu)

Ajánljuk még