Lényeges

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök

Hallgatásba menekülnek Karácsony Gergelyék

Karácsonyék ismét hallgatásba menekülnek – erről ír a Magyar Nemzet. A lap hiába küldött kérdéseket a főpolgármesternek, ő semmit sem mondott a 2019-es kampányához kapcsolódó botrányról. A Magyar Nemzet szerint hallgatásba burkolózott a botrány többi érintettje is – közölte az M1 Híradó.

Hosszú ideje hallgat Karácsony Gergely a 2019-es kampányához kapcsolódó botrányról, amit a Magyar Nemzet egy olyan információs csomag alapján tárt fel, amelyet feltehetően éppen a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből szivárogtattak ki.

Ugyancsak

hallgatásba burkolózott a botrányos ügy többi érintettje, M. Zsolt, P. Gábor és Tordai Csaba ügyvéd is.

Közben Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán bejelentette, a Magyar Nemzetben megjelent tényfeltáró cikk alapján feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál pénzmosás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása megalapozott gyanújával Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányával összefüggésben.

A Magyar Nemzet a birtokába került iratok alapján korábban arról írt, hogy egy kft. egy uniós tagállami vevőnek nyújtott tanácsadói szolgáltatást, ezzel

112,5 millió forint bevételre tettek szert a cég.

Ebből 75 millió forintot M. Zsolt készpénzben továbbíthatott P. Gábornak, a Mindenki Budapestért Egyesület vezetőjének, P. pedig az egyesülete számlájára fizethetett be több alkalommal 10 millió forint alatti összegeket. Feltehetően azért járt el így, mert 10 millió forint felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

A kft. jogi képviselője egy szintén régi ismerős, Tordai Csaba, aki Karácsony Gergely jogi főtanácsadója a Városházán. Már a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején államtitkári pozíciót töltött be az akkori Miniszterelnöki Hivatalban, és nem mellékesen Mravik Zsolt élettársa.

A finanszírozásban lényegében ugyanazt a technikát alkalmazták, amit a 2021-es előválasztási kampány utólagos vizsgálata során már megismerhetett a közvélemény. Mint ismert: a Karácsony Gergely-féle mozgalom támogatási ügye abban a nemzetbiztonsági jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt, és amelyet P. Gábor, a főpolgármester pénzhordó embere bonyolított.

A két kampány finanszírozásának módja abban is hasonlít, hogy

a külföldi eredetű pénzeket úgynevezett adománygyűjtő dobozokkal vagy ládákkal igyekeztek igazolni.

A Mindenki Budapestért Egyesület bankszámlájára befizetett összegek lepapírozását pedig azok a jegyzőkönyvek szolgálhatták, amelyek az egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek.

A Magyar Nemzet ezzel összefüggésben megjegyzi: a jegyzőkönyvek adattartalma hiányos, hiszen az adományok címleteit, illetve a darabszámokat nem tüntették fel, holott ezek kötelező elemei az ilyen dokumentumoknak.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még