Időjárás

Érkezik a vihar és a jégeső, térképen mutatjuk, hol csaphat le

Érkezik a vihar és a jégeső, térképen mutatjuk, hol csaphat le

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér és Pest vármegye egyes járásaira a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken délután. A riasztást késő délután a fővárosra is kiadták.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyék területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben pénteken a hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

(Forrás: HungaroMet)

Az előrejelzés szerint pénteken délután zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. Zivatarok környezetében előfordulhat jégeső, és viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél.

Heves zivatarokhoz nagyobb méretű, 3 centiméternél nagyobb jég, erősen viharos, óránkénti 80-90 kilométeres sebességet meghaladó széllökés, esetleg felhőszakadás is társulhat. A zivatartevékenység fokozatosan gyengülve az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy

ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében.

A ház környékéről minden olyan tárgyat – kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket – javasolt védett helyre vinni, amit a szél felkaphat.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjenek. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón – kérik.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még