Lényeges

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök

Egyre több fiatal hívja a telefonos lelkisegély-szolgálatokat a helyettes államtitkár szerint

A tapasztalatok szerint megnőtt azoknak a fiataloknak a száma Magyarországon, akik a telefonos lelkisegély-szolgálatoktól kérnek segítséget – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Nagy-Vargha Zsófia a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége által, az országos telefonos nap alkalmából rendezett konferencián a fiatalok mentális állapota kapcsán fontosnak nevezte az olyan találkozókat, ahol a fiatalok támogatásáról cserélnek véleményt a szakemberek.

A helyettes államtitkár két közelmúltbeli esetet idézett fel, ami rávilágít a téma fontosságára és a debreceni tanácskozás létjogosultságára. Az egyik, amikor egy fiatal lány halállistát vezetett, és késsel támadt a társára, a másik, amikor négy diáklány az iskolában úgy megvert egy 10 éves fiút, hogy életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.

Nagy-Vargha Zsófia kiemelten fontosnak nevezte a mentális egészség megőrzését, és közölte, ennek érdekében az idén is elindítják a lelki egészség roadshow-t, amelyeken a 13-14 éves gyerekek figyelmét hívják fel a mentális egészség problémáira.

Tavaly az iskolai bántalmazás volt a téma, idén a függőségek kerülnek a középpontba; a drog- és alkoholfüggőség, a dohányzás mellett kitérnek a közösségi médiával, a lájkok számával, a tanulással vagy a munkával összefüggő függőségekre is – jelezte a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a roadshow-helyszíneken olyan helyi ifjúsági szervezeteket is megkeresnek, amelyek alternatívát tudnak nyújtani a fiataloknak – akár a digitális függőséggel szemben is – közösségi élmények bemutatásával.

Nagy-Vargha Zsófia megemlítette, hogy a napokban írták ki a gyermek és ifjúsági alapprogramra vonatkozó pályázati csomagot. Immár második éve ezzel is kifejezetten a mentális egészségre fókuszálnak: az Online okosan, offline aktívan című pályázaton azok juthatnak támogatáshoz, akik a fiatalok mentális egészségével foglalkoznak – mondta.

Jelezte azt is, nagy gondot fordítanak az önkéntesek munkájára, az idén elkészül az önkéntes stratégia, új projektként pedig ebben az évben egyetemeken nyitnak önkéntes pontokat abban a reményben, hogy a fiatalok körében is megerősödjön az önkéntes segítés gondolata.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a helyi gondoskodó város programra hívta fel a figyelmet, amelynek keretében önkormányzati, civil és egyházi szervezetek, önkéntesek összefogásával segítik a szociálisan vagy mentálisan rászorulókat.

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) elnöke felidézte, hogy 1970-ben a tanácskozásnak helyet adó Debrecenben vezették be az országban elsőként a lelkisegély-szolgálatot.

A mostani konferenciára magyarországi nagyvárosok mellett Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők – ismertette Dudás Erika. Utóbbiak kapcsán megjegyezte, hogy a háború időszakában is helytállnak, és folyamatosan biztosítják a telefonos segítségnyújtást a hozzájuk fordulóknak.

A debreceni konferencián jelen levő szakemberek, telefonos lelkisegély-nyújtók plenáris előadások és szekcióülések keretében tekintik át a mentális segítségnyújtással kapcsolatos időszerű kérdéseket.

Kiemelt kép: Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár (Fotó: MTI/Vajda János)

Ajánljuk még