Lényeges

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök

A Szuverenitásvédelmi Hivatal válaszolt a Magyar Ügyvédi Kamarának

| Szerző: hirado.hu
A Magyar Ügyvédi Kamara az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra hivatkozva az egyeztetéstől is elzárkózott.

Az elmúlt napokban szinte a teljes magyar sajtóban körbejárt a hír, miszerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke márciusban levélben kereste meg a Magyar Ügyvédi Kamarát abból a célból, hogy a hivatal és a kamara között együttműködés jöjjön létre. A javaslatot a kamara elnöke, Havasi Dezső visszautasította.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal az alábbi választ adta a Magyar Ügyvédi Kamara részére:

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal közvetlenül működésének megkezdése után számos állami intézménnyel és köztestülettel vette fel a kapcsolatot azzal a céllal, hogy együttműködést kezdeményezzen a magyar szuverenitás védelme érdekében.

A megkeresett szervezetektől egytől egyig pozitív választ kaptunk, és az együttműködést ezen szereplőkkel megkezdtük. Kizárólag a Magyar Ügyvédi Kamara utasította vissza megkeresésünket.

Válaszukban az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra hivatkozva az egyeztetéstől is elzárkóztak. Az együttműködési szándék mellett levelünkben javasoltuk, hogy a Kamara működjön közre egy protokoll kialakításában a magyar nemzeti szuverenitást sértő tevékenységek vonatkozásában. Ilyen gyakorlat már most is létezik: a pénzmosás és a terrorizmus esetében jelenleg is bejelentési kötelezettségük van az ügyvédeknek. A Kamara annak ellenére zárkózott el megkeresésünktől, hogy az elmúlt években ügyvédek is segédkezhettek tiltott külföldi kampányfinanszírozás lebonyolításában.

A Kamara válaszlevele nem tért ki arra, hogyan kívánják biztosítani, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, sem arra, hogyan kívánják elősegíteni a magyar szuverenitás védelmét, amely alkotmányos és erkölcsi kötelességük.”

Ajánljuk még