Aktuális

Robert Fico megjósolta az ellene elkövetett merényletet?

Alapításának századik évfordulója alkalmából emlékérméket bocsátott ki az MNB

Alapításának századik évfordulója alkalmából a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát, valamint a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém érmeként 50 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 3 ezer forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – tájékoztatott a pénzintézet csütörtökön.

Az évforduló egyben a szuverén magyar pénzügyi rendszer alapításának ünnepe, ezért a forgalmiérme-emlékváltozat mellett unikális emlékérmék is megörökítik a centenáriumot – írták a közleményben.

A tájékoztatás szerint „100 éves a Magyar Nemzeti Bank” megnevezéssel 50 ezer forint névértékű, egy oldalon aranyozott rátétes ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a jegybank.

A 100 grammos ezüst emlékérme a hazai emlékérme-kibocsátások történetében a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz. További különlegessége a szélét díszítő 100 rece, mely erősíti az évfordulóra való utalást – jegyezték meg.

A 100 forintos érme megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész, az emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

A gyűjtői célú centenáriumi érmék forgalmazása május 24-én indul az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül.

„A független jegybank hazánk szuverenitásának egyik legfontosabb szimbóluma, létrehozásának igénye már az 1848-as forradalom követeléseit összefoglaló 12 pont között is szerepelt. Végül 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, és egy hónappal később, június 24-én valósulhatott meg a márciusi ifjak akarata, amikor az önálló magyar jegybank Popovics Sándor elnökletével megkezdte munkáját” – idézték fel, hozzátéve, hogy a nemzeti egység egyik legjelentősebb intézményévé váló önálló jegybank első évtizede alapjaiban határozta meg a következő időszakot, hiszen olyan kiváló emberek, mint Popovics Sándor – az MNB első elnöke – stabilizálták a háborún átesett ország gazdaságát.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint az emlékérméket Kandrács Csaba, az MNB alelnöke és Fömötör Barna, az MNB főigazgatója ünnepélyes keretek között bocsátotta ki. Kandrács Csaba beszédében méltatta a pénzügyeket szabályozó és felügyelő független MNB elmúlt százéves tevékenységét, mely folyamatosan Magyarország gyarapodásáért dolgozik.

„A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” – emelte ki a jegybank alelnöke.

A jubileum alkalmából kibocsátott 100 forintos forgalmi érme emlékváltozat névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 100 forintos érme címletoldalával.

A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett motívum-részlet vesz körül. A tematikus oldal szélén, felső köriratban a „Magyarország”, alsó köriratban a „100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” felirat olvasható.

Az alsó körirat fölött, bal oldalon a Magyar Nemzeti Bank alapításának évét jelölő „1924” felirat, jobb oldalon a „2024” verési évszám olvasható. Az érmék technikai paramétereikben megegyeznek a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmékkel.

A 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozat 2 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez.

A 2 milliós keretből 12 ezer darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a 100 évvel ezelőtti alakuló közgyűlés napjára emlékeztetve, május 24-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül – közölte az MNB.

Ajánljuk még