Rendkívüli

Megkérdezték a merénylő fiát, hogy az apja gyűlölte-e Ficót: „Így mondanám, nem rá szavazott”

Horváth József a hirado.hu-nak: A szlovák kormányfő védelmében több hiányosság is szembetűnő volt

| Szerző: Ritó Szabolcs
A szlovák miniszterelnök elleni merénylet számos biztonsági kérdést felvet. Az elkövetés utóhatásáról, a magyarországi kiemelten védett személyekre vonatkozó biztonsági protokoll esetleges változásáról Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

„A közzétett videók alapján azt lehet látni, hogy a szlovák miniszterelnök biztonsági embereit sokkolták a történtek” – fogalmazott Horváth József a hirado.hu kérdésére válaszolva.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a médiában megjelent helyszíni videók tanúsága szerint Robert Fico védelmében több hiányosság is szembetűnt.

Kapcsolódó tartalom

Mint mondta, a meglőtt miniszterelnököt egy személyautó hátsó ülésére tették, a jelek szerint pedig nem volt egy olyan személy a csapatban, aki felcserként elvégezhette volna a szükséges életmentő beavatkozásokat. Ezenfelül pedig szükség lett volna egy olyan autóra, ami akár mentőautóként is funkcionál, hogy fekvőhelyzetben szállíthassák el a sérült személyt.

„Ezt mindenképpen érdemes lesz kielemezni” – fogalmazott, majd kiemelte: más országok biztonsági szolgálatai is kockánként fogják elemezni a történteket, hogy a saját munkájuk miatt is okuljanak belőle.

A merénylet kihatása

Lapunk azon kérdésére, hogy a Szlovákiában történtek hatással lehetnek-e a magyarországi biztonsági protokollokra, Horváth József hangsúlyozta: alapvető fontosságú, hogy a hazai biztonsági szervek is minél hamarabb pontos információkhoz jussanak.

Kapcsolódó tartalom

„Tisztázni kell, hogy lehet-e nemzetközi vonatkozása a merényletnek, vagy magányos elkövetőről van szó, esetleg szervezettség van a háttérben” – mutatott rá, majd hozzátette: ezen körülmények tisztázása esetén dől el, hogy szükséges-e emelni a magyarországi védett vezetők védettségi szintjén. Mindaddig nem indokolt a pánikreakció – húzta alá.

A magyar védett vezetők biztosítása kapcsán Horváth József arra is emlékeztetett, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) hosszú évek óta professzionális eszközökkel és képzettséggel látja el a vezetők biztonságát.

A szlovák feketepiac

Kérdésre adott válaszában a biztonsági szakértő elmondta: a szomszédunkban akár legális módon is könnyebb lőfegyverhez jutni, mint Magyarországon. A szervezett bűnözői csoportok leszámolásaiból pedig az is látható, hogy ott a feketepiacon viszonylag könnyen és olcsón hozzáférhetők ezek az eszközök.

Kapcsolódó tartalom

Arra vonatkozóan, hogy az Ukrajnába kerülő fegyverek kiköthetnek-e a kelet-közép-európai országokban,

Horváth József rámutatott: az Ukrajnából illegális úton kijutó fegyverek célállomásai eddig alapvetően a nyugat-európai és észak-európai országok, valamint más válságövezetek voltak.

Felbátoríthat más elkövetőket?

Lapunk arról is kérdezte Horváth Józsefet, hogy kiválthat-e láncreakciót egy ilyen merénylet? Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy „egy ilyen esetben mindig számolni kell egyfajta szívóhatással: adott esetben más is gondolhatja azt, hogy pár perc hírnevet tud szerezni”. Emlékeztetett, hogy például a világhírű Beatles énekesének, John Lennonnak a gyilkosát egyértelműen a hírnév motiválta.

„A médiafigyelem vonzhatja az ilyen elkövetőket, de a politikusok elleni merényletnél valójában kevés ilyen példáról beszélhetünk.”

Kiemelt kép: Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még