Időjárás

Érkezik a vihar és a jégeső, térképen mutatjuk, hol csaphat le

Büntetőfeljelentést tett a baloldali polgármester – reagált az Összefogás Óbudáért Egyesület a vádakra

Büntetőfeljelentést tett az Összefogás Óbudáért Egyesület tevékenysége miatt Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) III. kerületi polgármester. Az egyesület később reagált a baloldali polgármester vádaskodásaira.

Kiss László szerdán, Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón közölte: kedden feljelentést tett, mert szerinte az egyesület olyan tevékenységet végez, amely felveti a költségvetési csalás, a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint a választói akarat tiltott befolyásolásának alapos gyanúját.

Az Összefogás Óbudáért Egyesület csütörtökön reagált a baloldali polgármester vádjaira.

„A napokban Óbuda DK-s polgármestere többször is olyan valótlan kijelentéseket tett, amelyek mind engem személyesen, mind az általam vezetett civil szervezetet támadták és tüntették fel rossz színben” – olvasható az egyesület nyilatkozatában, melyet Csikósné Mányi Júlia a szervezet elnöke írt alá.

 

„A korrupciós botrány elől menekülő polgármester ezzel igyekszik elterelni a figyelmet az ügyéről, amely akár súlyos következményekkel is végződhet.A személyemet érintő hazug állítások és az Összefogás Óbudáért Egyesületet lejáratni szándékozó kijelentések miatt természetesen meg fogom tenni a szükséges feljelentéseket.

Kiss László DK-s polgármester civilellenes hozzáállása 2019 óta keseríti meg a kerületben működő és valódi civil munkát végző szervezetek életét, de most a választási kampányban már olyan fokozatra kapcsolt, ami fölött nem lehet szemet hunyni.

Érthetetlen, hogy miközben Kiss László minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni a valódi civileket, addig minden kampányanyagán egy olyan frissen létrehozott álcivil szervezetet tüntet fel támogatóként, amely semmilyen érdemi, a kerületiek életét segítő munkát nem végez.

Mindezért a Választási Bizottság 300 ezer forintos bírságot szabott ki a DK-s polgármesterre, mert megtévesztette a választókat azzal, hogy olyan egyesület szerepel a plakátjain, amely hivatalosan nincs bejegyezve jelölő szervezetként.

Azt láthatjuk, hogy Óbudán Kiss László szerint csak az számít civilnek, aki a baloldal politikai érdekeit szolgálja ki, mindenki más csak támadásokra számíthat a támogatás helyett.

Minden óbudai érdekében remélem, hogy június után újra olyan vezetője lesz a kerületnek, aki szívén viseli az itt élők sorsát, a pártérdek kiszolgálása helyett pedig Óbuda-Békásmegyer fejlődéséért fog dolgozni” – zárul Összefogás Óbudáért Egyesület közleménye.

Kiss László baloldali polgármester szerint az Összefogás Óbudáért Egyesület az alapszabálya szerint nem politikai szervezet, politikai céljai nincsenek, ugyanakkor a helyi választási bizottság jogerősen megállapította, hogy Bús Balázs, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének kampányát „ebből az egyesületi forrásokból segítik”.

Kiss László példaként említett egy óriásplakátot, amelynek elhelyezését – mint mondta – az egyesület finanszírozta, miközben az „nem indult ezen a választáson, nem is indulhat, nem jelölőszervezet és a céljai között nincs politikai cél”.

Ez eddig még csak szabálytalan lenne, azonban „az a probléma, hogy ez az egyesület szinte csak közpénzből gazdálkodik” – mondta Kiss László, majd úgy fogalmazott: tehát „közpénzből politikai lejárató kampányokat folytatnak.

Az egyesület az elmúlt tíz évben 114 millió forintot kapott – közölte.

Kiss László szerint gyanús az is, hogy a kerületet ellepték az impresszum nélküli szórólapok, és mint kiderült ezen szórólapoknak a megrendelője is az Összefogás Óbudáért Egyesület volt. Az említett szórólapok gyalázkodók és politikai célokat szolgáltak – tette hozzá.

Az óbudai polgármester azt mondta: látni kell azt is, hogy ”valójában a Bethlen Gábor Alapkezelő Városi Civil Alapjából és számos más helyről Fidesz-közelinek mondható egyesületeket pénzeltek„, és szerinte ”egy hálózat van a döntések mögött„, nem csak egyedi óbudai esetről van szó.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „egész Budapestet behálózták azok a Fidesz-közeli álcivil szervezetek, amelyek nyilvánvalóan közpénzből folytatják azt a szellemi kútmérgezést, ami az önkormányzati kampányban megvalósul”.

A főpolgármester szerint is indokolt mindenféle büntetőjogi lépés, hiszen – mint mondta – ezek a szervezetek ”papíron„ nem azért kapták a pénzt a különböző közpénzalapokból, hogy ezt a tevékenységet folytassák. Arról nem tudunk, hogy más tevékenységet egyébként folytatnának – tette hozzá.

Szerinte a már említett Városi Civil Alap az elmúlt években ”számtalan olyan álcivil szervezetet finanszírozott, amelyek ma aktívan részt vesznek a budapesti önkormányzati kampányban„.

Karácsony Gergely az ilyen szervezetek között sorolta a Hegyvidék Főutcája Egyesületet, a Budai Polgári Kört, a Budai fiatalok Lokálpatrióta Egyesületet, a Fiatal Családosok Klubját (FICSAK), a Fiatalok Újpestért Egyesületet, a Polgári Újpestért Alapítványt, valamint az Élő Belváros Polgári Egyesületet.

Ezek a szervezetek nem csinálnak mást, mint ”pocskondiázzák” az ellenzékhez tartozó polgármestereket, polgármesterjelölteket és a Fidesz helyi politikusainak érdekében kampányolnak – mondta.

Karácsony Gergely arra kérte a budapestieket, hogy június 9-én mondjanak ítéletet arról az álcivil politikáról, amelyet a Fidesz végez.

Kiemelt kép: Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere (k) felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2024. április 24-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még