Aktuális

Meryl Streep különdíjat kapott, megkezdődött a 77. Cannes-i Filmfesztivál

Több hasonló piramisjáték-botrány is volt az elmúlt években, mint amilyen Magyar Péteréknél kipattant

Több nagy piramisjátékos bűnügyben is eljárást indítottak a hatóságok az elmúlt években Magyarországon. Bár az elkövetőkre súlyos büntetéseket szabtak ki a bíróságok, az okozott kár nem vagy csak részben térült meg. Sajtóhírek szerint ilyen piramisjátékügyben ítélte el a bíróság azt a nőt, aki most Magyar Péter mellett tűnt fel.

Négy évet ült fegyházban piramisjátékért Magyar Péter háttérembere, illetve élettársának édesanyja, aki nemrég szabadult – írta meg hétfőn a Metropol. A lap arról számolt be: hogy S. Mária éveken át egy piramisjátékot üzemeltető banda tagjaként csalt, lopott, nyugdíjasok százait verte át gátlástalanul. Bűntársaival ezerkétszáz embert csaptak be és nyolcmilliárd forintot tüntettek el, ráadásul a pénz nagy része a mai napig nem került elő.

Nem ez az első eset Magyarországon, hogy valaki piramisjátékkal csal ki komoly összegeket gyanútlan emberektől.

A sajtóban csak Bróker Marcsiként emlegetett karcagi nő 1999 és 2015 között a Kun-Mediátor Kft. képviselőjeként gyűjtötte a befektetők pénzét. Az ígért magas hozamokat a később csatlakozók pénzéből eleinte még ki tudta fizetni, a piramis azonban 2015 áprilisában összeomlott. Az asszony legkevesebb 760 embert károsított meg, összesen legalább tízmilliárd forinttal. Ebből hatmilliárdot térített meg. Jogerősen tíz évet kapott.

Kapcsolódó tartalom

A rendszerváltoztatás utáni Magyarország egyik „legsikeresebb” pénzügyi szélhámosa, Tribuszer Zoltánné a 90-es években csaknem 15 ezer embert csapott be bizonyítottan. Az egyik legnagyobb magyar piramisjáték szervezője és társai a befektetőknek szuperkamatokat ígértek. Az ígért hasznot csak az ügyfelek töredéke kapta meg. Több mint kétmilliárd forint tűnt el akkor. Tribuszerné kilenc év börtönt kapott. Ráadásul szabadulása után is újabb embereket vert át.

2014-ben kattant a bilincs a Fortress Holding tulajdonosának kezén is. A férfit azzal gyanúsították, hogy piramisjátékhoz hasonló módszerrel több mint kétezer befektetőt károsított meg összesen több mint tízmilliárd forinttal. A Fortress-ügyet Magyarország legnagyobb piramisjátékaként és az egyik legnagyobb átverésként tartják számon.

Idén januárban számolt be az Index.hu egy újabb piramisjátékról, amelynek szintén sokan bedőltek. A portál év elején azt írta: a Falcon cégcsoport és annak vezetője színes-szagos ígéretekkel milliárdos nagyságrendben gyűjtött pénzt több ezer embertől, akiket ezzel csőbe húztak.

„Hosszú távon biztos hogy egy csalás…” – vélekedik a piramisjátékról az M1 által megkérdezett büntetőügyvéd.

Janklovics Ádám azt mondja: a pilótajáték előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a tagok egy részét kár éri.

A piramisjáték szervezése hazánkban bűncselekménynek minősül, a Btk. szerint fogalma már 1978 óta ismert.

A játék lényege azóta sem változott: egy olyan, nem fenntartható, hierarchikus pénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek pénzéből fizetik ki a korábbi tagoknak, vagyis lényegében a „piramisban” felettük elhelyezkedő személyeknek ígért hozamot. A rendszer azonban azután, hogy csökken a belépők száma, fenntarthatatlanná válik és összeomlik – fogalmazott riportjában az M1.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még