Időjárás

Mutatjuk, hol szakítja meg eső a szikrázó napsütést

Csaknem kétmillió forintért kelt el József Attila dedikált kötete

Csaknem kétmillió forintot fizettek József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz című, 1931-es verseskötetének (tévesen) dedikált példányáért az Antikvárium.hu vasárnap zárult tíznapos online árverésén. A magas áron elkelt dedikált tételek között szerepelt mások mellett gróf Apponyi Albert, Gárdonyi Géza és Molnár Ferenc könyve is.

A 22. Dedikált könyvek árverésén 223 egyedileg válogatott tétellel várták az érdeklődőket az aukciós platformon. A könyvakció rekordere a csaknem száz évvel ezelőtt betiltott és elkobzott Döntsd a tőkét, ne siránkozz című kötet lett, egymillió forint felett zárt a gróf Apponyi emlékirata, Gárdonyi Géza regénye, Molnár Ferenc dedikált kötete, és sokat fizettek Santana lemezéért és szovjet űrhajósok aláírásaiért is – közölte az Antikvárium.hu hétfőn az MTI-vel.

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz című József Attila verseskötet eredeti kiadása nagyon ritka darab, dedikált példánya még inkább az, árveréseken is ritkán szerepel – ezúttal rekordösszeget, 1 millió 830 ezer forintot fizettek érte.

Ez volt a költő negyedik kötete, amelyet megjelenése után nem sokkal izgatás vádjával betiltottak, példányait elkobozták. A most elkelt darabot a gyűjtők számára még különlegesebbé teszi, hogy a szerző dedikációjában a címzett nevét pontatlanul írta: Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándornénak szól a dedikáció, aki a baloldali értelmiség köreihez tartozott.

Az online aukción a legtöbben és a legtovább gróf Apponyi Albert Emlékirataim című kötetére licitáltak. A politikus szerző, a Monarchia hazai politikai életének egyik meghatározó szereplője két alkalommal volt vallás- és közoktatásügyi miniszter (1906-1910, 1917-1918), az első világháború után ő vezette az 1920-as párizsi békekonferencián részt vett magyar delegációt, ahol emlékezetes védőbeszédben szólalt fel a béketervezet ellen. A dedikált kötet végül 1 millió 111 ezer 111 forintért kelt most el.

Kapcsolódó tartalom

Gárdonyi Géza A láthatatlan ember című dedikált kötetéért 1 millió 450 ezer forintot fizettek. Az író a regény 1907-ben megjelent második kiadásának egyik példányát dedikálta Preinrich Gyuláné Rupprecht Ida őnagyságának, 1909-ben. Az aláírás címzettje a magyar művelődéstörténet egyik elfeledett női alakja, aki Petőfit, Aranyt és Adyt is fordított németre.

A 86. licitáló 400 ezer 100 forintért vitte el Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét, amelyet a szerző Hervay Frigyesnek, régi barátjának dedikált 1912 februárjában, a regény első megjelenése után néhány évvel. Hervay Frigyes író, újságíró, a korabeli kabarészínpadok neves alakja volt.

Az aukción sokat ért egy szovjet űrhajósokat bemutató kiadvány: a többek között Gagarin, Leonov, Komarov és Tyereskova aláírásával ellátott dokumentum 777 ezer 777 forintért kelt el. Először lehetett hanghordozókra – bakelitekre, CD-kre – licitálni; ezek közül kiemelkedett Santana első LP-jének dedikált darabja (és mellé egy 1987-es koncertjegy), amelyekért több mint 55 ezer forintot fizettek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még