Videó

Videón, ahogy hatalmas lángokkal ég a soroksári úti csarnoképület

Különleges ízvilág, mely a mámor fantázianévre hallgat – megvan az idei Balaton fagyija győztese

Balatoni mámor fantázianévre hallgat az a diós, boros, fügés ízvilágú fagyi, ami idén a Balaton fagyija győztese lett. A Balatoni Turizmus Szövetség 11. alkalommal hirdette meg a versenyt. A nevezőknek helyi alapanyagokat is fel kellett használniuk. A zsűri az ízvilág mellett az alapanyagok felhasználását, a kreativitást, valamint a fagyik állagát és díszítését egyaránt pontozta.

Idén is versenybe szálltak a balatoni régió cukrászdái, a Balaton fagyija címért. A versenyre évről évre egyre több különleges alkotást neveznek. A tó környéki településekről 13 fagylaltozó illetve cukrászda vett részt a megmérettetésen.

A balatongyöröki kávéház harmadik alkalommal indult, és most a Balatoni mámor nevű vörösboros fügeöntetes diófagylaltja nyert.

Tavaly volt egy szaloncukorverseny, ott egy diós fügével lettem az év szaloncukrának a győztese, és gondoltam, hogy a fagylaltban is egy kicsit tovább vinném. Plusz fontos számunkra a Balaton fagyinál, hogy regionális alapanyagokat használjunk”– fogalmazott Vadócz Jenő, a balatongyörki Promenád kávéház vezető cukrásza.

A verseny célja, hogy felhívják a figyelmet a hazai, minőségi fagylaltokra. A szervezők szerint az ilyen egyszerű finomságok miatt is hajlandók egy-két órát utazni a magyarok.

Célunk az volt, hogy mielőbb fölhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy a Balatonon rengeteg szolgáltató működik, és nemcsak a nyári főszezonban, hanem tavasszal, ősszel, sőt, sokan, télen is nyitva vannak. Valójában a Nyitott Balaton programsorozatunknak, amelynek ez a fő projektje, pontosan a négy évszakos Balaton megteremtése, új turisztikai szezonok létrehozása volt a célja” – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A Balaton fagyija versenyen idén sem volt könnyű dolga a hattagú zsűrinek.

Kóstoltak őszibarack-rebarbarás, édes tejfölös málnazselés, bazsalikomos málnás kókuszos finomságot is, de volt olyan cukrász, aki hekkes fagylalttal készült0.

Egyben nehéz is volt, hiszen nagyon jó volt a mezőny, erős volt tényleg a felhozatal. Nyilván innét egy picit nehezebb kiválasztani, hogy melyik a legjobb, de ez nekünk egyébként egy jó munka, egy jó feladat is volt, hogy gyakorlatilag egész nap csak jó fagylaltokat kóstoltunk” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A szakemberek szerint a Balaton olyan „fagylaltnagyhatalom”, ahol ez az édesség turisztikai vonzerő. Ezért is szervezik meg évről évre a Balaton fagyija választást.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még