Legfrissebb

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Több mint négymillió forint bírságot szabott ki az NVB a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A határidő lejártáig vissza nem vitt ajánlóívek miatt 4 millió 27 ezer forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület csütörtöki ülésén 15 párt, pártszövetség ügyében hozott határozatot, a megbírságolt jelölőszervezeteknek ívenként ezer forint bírságot kell befizetniük a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlájára; a legtöbbet, 1 millió 500 ezer forintot a Megoldás Mozgalomnak.

A jogszabály szerint az ajánlások gyűjtésére és a listák bejelentésére május 3-án 16 óráig volt lehetőség. A pártoknak a rendelkezésükre bocsátott összes ívet vissza kellett adniuk az NVI-nek, amelyik párt ezt elmulasztotta, megbírságolták.

A bírságot az NVB szabta ki hivatalból, ennek összege minden be nem nyújtott ajánlóív után ezer forint. Nem szabható ki bírság olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adnak le.

Az NVB csütörtökön döntött a bírságokról. A legtöbbet, 1 millió 500 ezer forintot a Megoldás Mozgalomnak kell fizetnie.

Kapcsolódó tartalom

A Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-Zöldek 134 ajánlóívet, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt 1 ívet, a Jobbik-Konzervatívok 453-at, az LMP-Magyarország Zöld Pártja 565-öt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 123-at, a Magyar Munkáspárt 24-et, a Második Reformkor Párt 51-et, a Mi Hazánk Mozgalom 232-t, a Mindenki Magyarországa 86-ot, a Momentum Mozgalom 147-et, a Nép Pártján 188-at, a Szociáldemokraták Pártja 1-et, a Tisztelet és Szabadság Párt 237-et, az Új Alternatíva Párt 285 ívet nem adott le a határidő lejártáig.

Jogorvoslatért a Kúriához fordulhatnak az érintettek az NVB határozatával szemben. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; az NVB-nek egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után ezer forintos bírságot kell kiszabnia, függetlenül attól, hogy azokat elveszítették, ellopták vagy csak az előírt határidő lejárta után vitték vissza.

Az öt évvel ezelőtti európai parlamenti választáson az NVB 13 pártot, illetve pártszövetséget bírságolt meg, összesen 2 millió 205 ezer forintra, a vissza nem vitt ajánlóívek miatt.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még