Legfrissebb

Kövesse nálunk Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping sajtónyilatkozatát

Latorcai Csaba szerint a hitet elvenni nem lehet, csak elveszíteni

A hitet elvenni nem lehet, csak elveszíteni, a mostani emléktábla-avatás pedig összeköti a múltat a jelennel, és reményt ad, hogy lesz jövőnk, mert a hit csodákra képes – fogalmazott a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető alelnöke a Pest vármegyei Táborfalván csütörtökön.

Latorcai Csaba az egykori ökumenikus templom felépítésének 80. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán arra hívta fel a figyelmet, hogy ma különösen fontos hittel és reménnyel nézni a jövőbe.

Mint nyolcvan évvel ezelőtt, ma is háborús időket élünk. Háború dúl a szomszédunkban, a Közel-Keleten, és nem fegyverekkel ugyan, de háború dúl Európa és az itt élő emberek lelkéért, az itt élő emberek jövőjéért is.

Május 9. Európa napja. De melyik Európáé? – tette fel a kérdést a politikus.

Azé az Európáé-e, amelynek jövőjét az alapító atyák úgy álmodták meg, mint egy olyan házat, amelynek a kereszténység a szilárd alapja, falai a béke és a biztonság, tetőzete pedig az európai népek együttműködése, vagy azé az Európáé, amely már folyamatosan tagadja és veti el mindazokat az értékeket, amelyekre az alapítók építeni szándékozták a közös otthont? Európa nyugati fele háborús lázban ég, „béke helyett fiainkat és lányainkat áldoznák fel ismét, idegen, globalista érdekek mentén” – mondta.

Szerinte meggondolatlan vezetők meggondolatlan nyilatkozatai lassan olyan háborús pszichózisba taszítják a kontinenst, hogy „egy bizonyos pont után bizony nehéz lesz a visszafordulás és még keserűbb az ébredés”. Latorcai Csaba közölte: olyan sikeres kereszténydemokrata fordulatra van szüksége Európának, amely egyedüliként képes az alapító atyák által képviselt értékek talaján állva az új európai reneszánszra.

Kapcsolódó tartalom

A kereszténydemokrata alapokon álló politika jövőbeni sikere azon áll vagy bukik, hogyan sikerül a keresztény közösségek megtartása, illetve azok továbbszervezése, bővítése.

A tét nem kisebb, mint hogy „vagy a szabad, keresztény kultúrára épülő nemzetek Európája maradunk, vagy egy kevert lakosságú, etnikumú és vallású birodalom, egy identitás nélküli, úgynevezett Európai Egyesült Államok részei leszünk”. A magyarok békében, biztonságban, együttműködve akarnak élni, és „ezt akarjuk folytatni június 9-ét követően is” – mondta.

Nagy Andrásné független polgármester arról szólt, hogy a 80 évvel ezelőtt épült templom 2024-ben az összefogás példaképe.

„Összefogás történelmi egyházaink között, összefogás a honvédség és a civil lakosság között” – mondta.

Nagy Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt táborfalvi csoportjának elnöke, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke felidézte, hogy a templom hat hónap alatt épült fel a katonák és a lakosok összefogásával, fizikai erejével. Hozzátette azt is, hogy 2024-ben kulcsfontosságú megőrizni és tisztelni épített örökségünket, tisztelni keresztény kultúránkat és maradandót alkotni „felmenőink számára”.

A 80 éve, 1944 januárjában átadott örkénytábori ökumenikus templom a honvédség és a helyi lakosság összefogásával épült meg, a római katolikus és a református egyház püspökei áldásával. Az első ökumenikus templom az 1970-es évekig szolgálta a híveket, majd átalakították sportcsarnokká. Az emléktáblát a település önkormányzata és a KDNP táborfalvi szervezete helyezte el.

Kiemelt kép: Latorcai Csaba a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető alelnöke (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még