Legfrissebb

Sulyok Tamás elfogadta a kínai elnök pekingi a meghívását

Hat országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság

Hat országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület nyilvántartásba vette a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete listáját, a Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete listáját, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listáját, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége-Az Eleki Románokért Egyesület-Méhkeréki Románok Egyesülete-Szegedi Román Kulturális Egyesület közös listáját, a Szegedi Helyi Szerb Közösség listáját, a KRUG Művészeti Egyesület listáját,

Az NVB visszautasította a Budapesti Román Egyesület listájának valamint A Magyarországi Cigányközösség Fóruma listájának továbbá a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete- Központi Szervezet listájának nyilvántartásba vételét, mert a jelölőszervezetek nem gyűjtötték össze az előírt számú ajánlást.

Az NVB ezzel valamennyi, a keddi határidőig benyújtott lista nyilvántartásba vétele ügyében döntött. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot. Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a 107, jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek vehettek részt.

Kapcsolódó tartalom

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kiírásakor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele volt az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján – ugyanazon szervezetek részvételével – közös listát állíthatott.

Az országos nemzetiségi listákat kedden 16 óráig lehetett bejelenteni, a határidőig bejelentett listákról az NVB-nek négy napon belül kell döntenie. Az NVB korábban már tizenkilenc országos nemzetiségi listát nyilvántartásba vett.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még