Legfrissebb

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Az NVB megállapította a politikai reklámok műsoridejét az RTL-nél

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén döntött az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló műsoridő felosztásáról az RTL-en.

A választási kampányban a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítését célzó politikai reklám televízióban, rádióban jelenik meg. A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de ezt vállalhatják.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt kötelesek közölni a NVB-vel.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak április 20-án 16 óráig volt lehetőségük ilyen bejelentést tenni, a határidő lejártáig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely 150 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát.

Kapcsolódó tartalom

Az NVB csütörtöki döntése alapján a listát állító tizenegy párt, illetve pártszövetség egyenként 13 perc 38,15 másodperc műsoridőre jogosult az RTL műsorában.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az EP-választás kampányában a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjait, közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet és nem fogadhat el.

Kiemelt kép: a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda cégtáblái a főváros V. kerületében, az Alkotmány utca 3. szám alatt lévő épületen (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ajánljuk még