Fontos

Nagy Márton: Az üzemanyagok árainak csökkentése sikerrel járt

Magyar Nemzet: Már 2019-ben is külföldről pénzelték Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát

Már 2019-ben is külföldről pénzelték Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát – erről írt a Magyar Nemzet a szerkesztőséghez kiszivárogtatott nagy mennyiségű dokumentumhalmaz első áttekintése alapján. A lap hozzáteszi: az akkori működési struktúra kísértetiesen hasonlít a 99 Mozgaloméhoz, amely a 2021-es baloldali előválasztáson Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségért folytatott kampányához szerzett mikroadomány-gyűjtéssel félmilliárd forintot, döntően euróban és angol fontban – közölte az M1 Híradó.

Megpróbálta tagadni, de már 2019-ben is külföldről pénzelték Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát – ez derül ki annak a nagy mennyiségű dokumentumnak az első olvasatából, ami a Magyar Nemzethez jutott el.

Feltehetően a balliberális városvezető bizalmi köréből kiszivárgott információkból az látszik, hogy az öt évvel korábbi kampányt a Mindenki Budapestért Egyesületen keresztül támogatták, külföldről – írja a lap.

Az akkori működési modell kísértetiesen hasonlít a 2021-es előválasztási kampány lebonyolítására alakult és a főpolgármester által alapított mozgalom már eddig megismert struktúrájához.

Kapcsolódó tartalom

Az álcivil szervezet bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azután robbant ki, hogy feloldották azt a titkosszolgálati jelentést, amelyet a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Mint kiderül: a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor – Karácsony Gergely pénzhordó embere – 2021 augusztusa és 2022 szeptember között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban – hangzott el az M1 Híradóban.

Az eddig kiszivárgott e-mailekből az is kiderül, hogyan épül fel és kik a kulcsszereplői annak a struktúrának, amivel Karácsonyék a külföldről érkező kampányfinanszírozást igyekeztek lepapírozni.

Itt bukkan fel Tordai Csaba, a főpolgármester jogi főtanácsadója, aki régi baloldali káder, hiszen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormányzása idején.

A Magyar Nemzethez most eljutott dokumentumokból az is kirajzolódni látszik, hogy a 2019-es főpolgármester-jelölti kampányban milyen támogatást kaphatott Karácsony Gergely a Bajani Gordon-féle DatAdattól.

Ahogy eddig sem tette, feltehetően ezután sem akar a fővárost vezető Karácsony Gergely nyíltan kiállni, és tisztázni a Városházát körüllengő botrányos ügyeket – mondta Palóc André. A Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy nem véletlen, hogy a balliberális politikus  főpolgármesterként nem Budapesten, hanem inkább vidéken kampányol, hiszen az elmúlt években még az elvárt közszolgáltatásokat sem tudta teljesíteni.

Kapcsolódó tartalom

Az elemző szerint ügyekről ügyekre próbál lavírozni, evickélni a főváros vezetése, miközben Budapest működtetése sem mindig sikerült.

„Egyszerre találkozik az ember valamilyen elképesztően pazarló gazdálkodással, miközben minden választó, minden itt élő számára fontosak a közszolgáltatások, amikkel kapcsolatban számos kritika megjelent az elmúlt években” – mondta Palóc André.

A Magyar Nemzet a birtokába került nagy mennyiségű belső információk alapján azt ígéri: a közeli napokban a legapróbb részleteiben is felvázolja, miként működik a baloldal fővárosi gépezete – zárult az M1 Híradó riportja.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Párbeszéd-Zöldek közös önkormányzati és európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2024. április 14-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még