Baleset

Két munkás a romok alatt rekedt és feltehetően meghalt egy házomlást követően

Kisorsolta az országos nemzetiségi listák sorrendjét az NVB

Kisorsolta az országos nemzetiségi listák sorrendjét keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB); öt nemzetiség szavazólapján csak egyetlen lista szerepel majd.

A nemzetiségi jelölőszervezetek kedden 16 óráig jelenthették be országos listáikat, a választási bizottságnak pedig ezt követően nemzetiségenként ki kellett sorsolnia, hogy a jelölőszervezetek milyen sorrendben kerüljenek fel az országos listás szavazólapra.

Az NVB nyolc nemzetiségnél el tudta végezni a sorsolást, öt nemzetiség (a bolgár, a német, az örmény, a szlovák és a szlovén) esetében azonban csak egy-egy listát jelentettek be, így azok sorszáma automatikusan 1. lett. A bolgár nemzetiségnél egyedül a Magyarországi Bolgárok Egyesülete állított országos listát, a német nemzetiségnél az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, az örményeknél az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület-„Erdélyi Örmény Gyökerek” Kulturális Egyesület, a szlovákoknál a Magyarországi Szlovákok Szövetsége-Identita Szlovák Egyesület-Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója, Szövetsége, a szlovéneknél pedig a Magyarországi Szlovének Szövetsége.

Kapcsolódó tartalom

A görög nemzetiség szavazólapján a három jelölőszervezet a következő sorrendben szerepel: 1. Görög Ifjúsági Egyesület, 2. Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete és a Diaspora Görög Hagyományőrző és Érdekvédelmi Egyesület, 3. Syllogos Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete és a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete – Csongrád Megyei Helyi Csoport.

A horvát nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. „Hrvati-Horvátok” Egyesület, 2. Magyarországi Horvátok Szövetsége Egyesület.

A lengyel nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, 2. Polonia Nova Egyesület-Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület-Derenk Öröksége Egyesület.

A roma nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. A Magyarországi Cigányközösség Fóruma, 2. Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója Egyesület, 3. Cigány Közösségek Szövetsége, 4. Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete-Központi Szervezet, 5. Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete.

A román nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége-Az Eleki Románokért Egyesület-Méhkeréki Románok Egyesülete-Szegedi Román Kulturális Egyesület, 2. „Összefogás a Magyarországi Románokért” Egyesület, 3. Budapesti Román Egyesület.

A ruszin nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Magyarországi Ruszinok /Rutének/ Országos Szövetsége, 2. Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület.

A szerb nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Szerb Kultúra és Sport Támogatóinak Egyesülete, 2. „ZORA” Szerb Egyesület, 3. Szegedi Helyi Szerb Közösség, 4. Krug Művészeti Egyesület.

Az ukrán nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület-Egység Ukrán Egyesület, 2. Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete, 3. Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete.

Kapcsolódó tartalom

Június 9-én a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele volt az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások 10 százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján – ugyanazon szervezetek részvételével – közös listát állíthatott.

Kiemelt kép: A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sajtónyilvános ülése 2024. május 7-én. A testület kisorsolta az országos nemzetiségi listák szavazólapi sorrendjét. Szemben középen Sasvári Róbert elnök (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Ajánljuk még