Aktuális

Izrael elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

Hankó Balázs: A HU-rizont program a kiváló magyar kutatók nemzetközi együttműködését segíti

A HU-rizont program célja, hogy a kiváló magyar kutatók nemzetközi együttműködését segítse és erősítse – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának keddi adásában.

Az államtitkár a magyar kormány és az Európai Bizottság között fennálló vitáról szólva megengedhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel ki akarja zárni a magyar rektorokat és professzorokat az egyetemek kuratóriumaiból.

„Látszik, hogy ez egy tudatos döntés Brüsszelben, hiszen a magyar elnökségi idő alatt akarják tárgyalni az európai felsőoktatási csomagot, mellyel már nem mást szeretnének, mint hogy Brüsszelben egy testület dönthesse el, hogy mely európai egyetemek adhatnak ki diplomát és ehhez milyen képzési tartam szükséges”

– hangsúlyozta Hankó Balázs.

Hozzátette: Brüsszel a nemzeti felsőoktatási hatáskört kívánja maga alá vonni, de ez megengedhetetlen. Ezért indult el a HU-rizont program, amelynek köszönhetően a kiváló magyar egyetemek más nemzetközi egyetemekkel együttműködésben kutathatnak olyan szempontok szerint, amelyek a magyar gazdaság és a magyar társadalom érdekeit szolgálják.

Az nem jó irány, hogy Brüsszel kizárja a kutatóinkat és fiataljainkat a nemzetközi programokból és a kutatási együttműködésekből. De ha Európa zár, mi a világra nyitunk – fogalmazott az államtitkár.

Felidézte: a HU-rizont program azért jött létre, hogy a kiváló magyar kutatók olyan együttműködési lehetőségeket kapjanak vezető külföldi egyetemekkel, melyek a magyar kreativitást, a magyar tudást juttatják érvényre az egészséges élet, a digitalizáció és zöld átállás területén.

Kapcsolódó tartalom

A HU-rizont pályázatra idén összesen 8 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázat során nem csak a magyar egyetemek kutatási költségeit biztosítják, hanem a külföldi egyetemek kutatási költségeit is támogatják

– húzta alá Hankó Balázs.

Az államtitkár az elérendő célok között említette, hogy 2030-ra Magyarország Európa leginnovatívabb országai közé kerüljön.

Hankó Balázs a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt, hogy minden harmadik magyar tudományos közlemény nemzetközi együttműködésben készül és minden negyedik fiatal doktorandusz Magyarországon külföldi. „Mi Európa versenyképességéért dolgozunk” – hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, hogy a Hu-rizont program pályázati felhívását a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki, és július elejéig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézmények.

Azon egyetemeink számára, amelyek a Horizont Programban ugyan részt vesznek, de költségeiket nem finanszírozza Brüsszel, egy 5,4 milliárd forint értékű, úgynevezett önerő alapot biztosítunk – emelte ki Hankó Balázs.

Beszélt arról, hogy a HU-rizont program mellett 6 milliárd forintot különítettek el annak támogatására, hogy nemzetközi kutatók Magyarországon folytathassák kutatásaikat.

Kitért arra is, hogy a diákok ősztől már a megújult Pannónia Ösztöndíjprogramon keresztül juthatnak el a világ vezető egyetemeire. Az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja a Pannónia Program.

„Bízunk abban, hogy egyszer megjön a józan ész Brüsszelben és azt mondják, hogy a magyar egyetemi modellváltás autonóm, versenyképes és akkor a Pannónia Ösztöndíjprogram mellett újra Erasmus Programunk is lesz” – fogalmazott az államtitkár.

Ajánljuk még